Vorig jaar 200 asielvergunningen voor Chinezen

Vorig jaar hebben tweehonderd Chinese asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen. In 2009 waren dat er 120 en in 2008 honderd. Zeventig Chinese vreemdelingen zijn vorig jaar gedwongen Nederland uitgezet, waarvan dertig naar China. Ongeveer dertig Chinezen vertrokken aantoonbaar en zelfstandig. Daarnaast zijn er ongeveer 220 Chinezen vertrokken zonder dat dat aantoonbaar is. Dat schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) aan de Tweede Kamer.

Chinezen die niet in Nederland mogen blijven, kunnen bij hun ambassade vervangende reispapieren aanvragen om terug te keren naar China. Als de ambassade die papieren niet afgeeft omdat de aanvrager niet alle informatie geeft of het onderzoek frustreert, heeft de aanvrager dat aan zichzelf te wijten. Die kan dan in vreemdelingendetentie komen of blijven; er is bij voldoende medewerking immers wel zicht op daadwerkelijke terugkeer naar China, vrijwillig of gedwongen.

Etnische groepen

Oeigoeren uit de autonome regio Xinjiang krijgen bij hun asielaanvraag extra aandacht. Zij kunnen in Nederland asiel krijgen als zij aannemelijk maken dat zij bij terugkeer strafrechtelijk vervolgd worden voor politieke of separatistische activiteiten. Na onlusten in 2009 in Xinjiang zijn minstens tweehonderd Oeigoeren veroordeeld in processen die volgens Amnesty International niet voldoen aan internationale standaarden voor een eerlijk proces. Zeker 26 Oeigoeren werden ter dood veroordeeld, negen mensen werden ook ter dood gebracht. Volgens Human Rights Watch zijn daarnaast tientallen Oeigoeren verdwenen na hun arrestatie tijdens de onlusten.

Ook Tibetanen krijgen extra aandacht bij de behandeling van hun asielverzoek. De mensenrechtensituatie in Tibet is nog steeds slecht. Er zijn martelingen en arrestaties en detenties zonder berechting, vooral gericht tegen Tibetanen die openlijk uitkomen voor een onafhankelijk Tibet of hun steun betuigen aan de Dalai Lama. De straffen op het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en op separatische activiteiten zijn hoog (tot twintig jaar gevangenisstraf). Tibetanen kunnen in Nederland asiel krijgen als zij aannemelijk maken na terugkeer strafrechtelijk vervolgd te worden voor politieke activiteiten waarop een straf met een zeker gewicht staat.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) hebben geen cijfers met registratie naar etniciteit (zoals Oeigoers en Tibetaans). De IND en de DT&V registreren wel de nationaliteit van (ex-)asielzoekers. Bij Oeigoeren en Tibetanen is dat de Chinese nationaliteit.