Conclusies bijeenkomst Europese Raad

'Volgende week zal heel Europa kijken naar de besluiten van het Griekse parlement', zei minister-president Rutte tijdens de Europese Raad in Brussel. De steun van de EU hangt sterk af van de voorgenomen Griekse hervormingen.

In de slotverklaring van de Europese Raad werd de eerdere verklaring van de ministers van Financiën onderschreven. Dat betekent dat er alleen steun komt als de private sector bijdraagt, de Griekse hervormingen doorgaan en het IMF akkoord gaat. Als de bezuinigingsmaatregelen worden goedgekeurd, komen de ministers van Financiën op 3 juli bij elkaar om het steunpakket vorm te geven.

Op de tweede dag van de Eurotop spraken de regeringsleiders onder andere over de toetreding van Kroatië, migratiebeleid en de situatie in Syrië.

Grenscontroles EU-lidstaten

Tijdens de top is ook gesproken over het vrije verkeer van personen in de 'Schengenlanden'. In uitzonderlijke gevallen kunnen de EU-lidstaten grenscontroles invoeren zoals voorgesteld door de Europese Commissie.

Syrië

In de conclusies spreekt de Europese Raad 'in de sterkst mogelijke bewoordingen over de voortdurende onderdrukking en het onaanvaardbare en choquerende geweld dat het Syrische regime tegen zijn eigen burgers blijft gebruiken.'
De regeringsleiders verlenen 'volledige steun aan de diplomatieke inspanningen die erop gericht zijn de VN-Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid te laten opnemen en adequaat te laten reageren op de situatie in Syrië.'

De uitgebreide conclusies over onder meer het economisch beleid staan op de website van de Europese Raad.