Teeven wil strengere straffen voor jonge criminelen

Met de invoering van het adolescentenstrafrecht komt staatssecretaris Teeven met een breed pakket aan maatregelen om de criminaliteit van risicojongeren beter en effectiever aan te kunnen pakken. In het adolescentenstrafrecht staat een stevige en vooral consequente aanpak van 15 tot 23 jarigen risicojongeren centraal en kunnen ernstige delicten zwaarder bestraft kunnen worden. Teeven presenteert zijn plannen in een brief aan de Tweede Kamer.

Het adolescentenstrafrecht biedt, meer dan in een systeem van vaste leeftijdsgrenzen, de mogelijkheid rekening te houden met de ontwikkeling van de jongere, de ernst van het feit en de omstandigheid waaronder dat feit gepleegd is. Om die reden komt Teeven met een samenhangend sanctiepakket voor de doelgroep van 15 tot 23 jarigen, zodat de strafrechtelijke aanpak van 18-min en 18-plus jongeren beter op elkaar aansluiten.

Daarnaast maken de maatregelen in het adolescentenstrafrecht het mogelijk strenger te straffen bij ernstige delicten. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee naar vier jaar en kan een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf niet meer enkel met een taakstraf worden bestraft.

Verder wil Teeven dat elektronisch toezicht vaker wordt toegepast en bevordert hij het gebruik van intensieve, op het gezin gerichte interventies. Daarnaast krijgt de rechter de mogelijkheid om het volgen van onderwijs als bijzondere voorwaarde aan een jongere op te leggen. Teeven vindt dat er consequenter moet worden opgetreden in de uitvoering, door bijvoorbeeld strenger op te treden bij mislukte taakstraffen.

Met de invoering van het adolescentenstrafrecht komt Teeven tegemoet aan de afspraken zoals neergelegd in het regeerakkoord. Het kabinet wil dat grensoverschrijdend gedrag van risicojongeren wordt teruggedrongen. Na de zomer zal Teeven een concept wetsvoorstel ter consultatie worden aanbieden.