Aftrap preventietour 'Laat je niet overvallen'

Toespraak van minister Opstelten bij de uitreiking van het Keurmerk Veilig Ondernemen aan ondernemers van het winkelcentrum Waldeck in Den Haag op 28 juni.

Dames en heren,

‘Een winkelcentrum waar het goed toeven is.’ Met dat doel voor ogen trad Conchita van Dijk vorig jaar aan als voorzitter van de Winkeliersvereniging Waldeck. Ze werd de motor van een ambitieus project dat Winkelcentrum Waldeck veiliger, schoner én gezelliger moest maken.

De afgelopen maanden heeft de Winkeliersvereniging – in goede samenwerking met de ondernemers hier in Waldeck, de scholen in de omgeving en buurtbewoners – er keihard aan gewerkt om die doelstellingen te bereiken. Het doet mij deugd dat ik hier vandaag het felbegeerde Keurmerk Veilig Ondernemen mag komen uitreiken. Dat KVO zegt officieel alleen iets over de veiligheid en schoonheid, maar als ik zo om me heenkijk, denk ik dat het met de gezelligheid in dit winkelcentrum óók heel goed zit!

Dat is allemaal goed om te constateren. En het prettige voor u is: het mooiste moet nog komen! Onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wijst namelijk uit dat zo’n twee jaar na het behalen van het KVO het aantal overvallen en het aantal diefstallen in het winkelgebied significant zijn gedaald en dat de winkeliers zich veiliger voelen. Ook neemt de tevredenheid over het onderhoud van het winkelcentrum toe en vernielingen en graffiti vormen een minder groot probleem.

Dames en heren, ik noemde zojuist ook de overvallen. Daar wil ik nog wel iets meer over vertellen. Overvallen zijn zeer ernstige delicten, die een grote impact hebben op de slachtoffers en hun omgeving. Het is dan ook niet voor niks dat de aanpak van overvallen voor mij de hoogste prioriteit heeft! Bij de start van dit kabinet hebben we aangekondigd dat we overvallers keihard gaan aanpakken. In vier jaar tijd, moet het aantal overvallen zijn teruggebracht van 2900 naar maximaal 1900 per jaar. En eigenlijk het liefst nog véél minder, want elke overval – dat zult u als winkeliers ongetwijfeld kunnen beamen – is er een te veel.

Van begin af aan zijn we dan ook stevig aan de bak gegaan. En ik heb goed nieuws voor u: in de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal overvallen met 14 procent afgenomen in vergelijking met diezelfde periode in 2010. Dat is een mooi begin – maar in mijn ogen nog niet genoeg! Dat aantal moet nog verder naar beneden. En dat kan ook. De politie Haaglanden toont het aan: in deze politieregio is het aantal overvallen liefst met 28 procent gedaald - twee keer zo hard als het landelijk gemiddelde. Dat is een groot compliment waard!

Zoiets werkt heel stimulerend, moet ik zeggen. We gaan er de komende tijd dan ook nog een schepje bovenop doen. In totaal gaat het om een honderdtal maatregelen, zoals vastgelegd in het Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit van de speciaal ingestelde Taskforce Overvallen. Die honderd maatregelen gaan we deze kabinetsperiode allemaal doorvoeren. Ik wil u niet vermoeien door ze hier uitputtend op te sommen – u doet tenslotte uw uiterste best om dit winkelcentrum gezellig te houden – maar er zijn er toch een paar die ik hier speciaal wil noemen:

- er komt een Landelijk Officier van Justitie, om de opsporing en vervolging van overvallers te versterken, onder meer door een betere coördinatie

- alle politieregio’s krijgen de beschikking over speciale High Impact Crimeteams, die hun effectiviteit in een aantal regio’s – waaronder Haaglanden! - al hebben bewezen

- een aantal maatregelen is specifiek gericht op het verhogen van de pakkans van overvallers

- en dan nog iets wat u als winkeliers in het bijzonder zal aanspreken: het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt uitgebreid met een aparte module Overvallen

En daarmee ben ik weer terug bij u, ondernemers. Want de aanpak van overvallen – van winkelcriminaliteit in het algemeen – is natuurlijk niet een zaak van de overheid alleen. Het is goed als ondernemers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen, vooral op het gebied van preventie. Want ook preventie werpt z’n vruchten af. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen als cameratoezicht, het stimuleren van electronisch betalen en het gebruik van DNA-sprays of –douches. En voordat u nou gaat roepen ‘maar dat kost me zoveel geld’: dat hoeft echt niet. Bovendien kunt u als ondernemer in een aantal gevallen nog subsidie krijgen ook. Bijvoorbeeld via de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven, waarbij u tot 1000 euro vergoed kunt krijgen voor het nemen van passende preventiemaatregelen. En mocht u onverhoopt toch een keer slachtoffer worden van een overval, dan kunt u gebruik maken van de speciale subsidieregeling voor slachtoffers. Ook via deze regeling kunt u tot 1000 euro vergoed krijgen als u passende preventiemaatregelen neemt. Op die manier voorkomen we dat u voor een tweede keer slachtoffer wordt.

Maar het allerbeste werkt het natuurlijk als u als ondernemers de handen in elkaar slaat en samen een aantal maatregelen neemt. Zoals u hebt gedaan, in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen, een integraal veiligheidsconcept, dat – ik stipte het al eerder aan – tot tastbare resultaten leidt. Onder impulsen van de Winkeliersvereniging hebt u de afgelopen maanden keihard gewerkt om het KVO-traject af te ronden - en met succes! Ik ben blij en trots dat ik Winkelcentrum Waldeck in de persoon van mevrouw Van Dijk dit mooie Keurmerk mag overhandigen! Waldeck is een winkelcentrum waar het inderdaad goed toeven is!