‘Code verantwoordelijk marktgedrag’ leidraad aanbestedingen Rijksoverheid

Minister Kamp heeft de ‘Code verantwoordelijk marktgedrag in de schoonmaak- en glazenwassersbranche’ aan de Tweede Kamer gestuurd. Tegelijkertijd beantwoordt hij, mede namens minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), vragen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de aanbesteding van beveiligingsdiensten door de overheid.

De ‘Code verantwoordelijk marktgedrag’ bevordert dat er bij het aanbesteden van schoonmaakwerk een goede balans ontstaat tussen prijs en kwaliteit, waarbij de kwaliteit van het werk een groter gewicht in de schaal gaat leggen. De bedoeling is dat de principes voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk worden toegepast. Daarom doet de rijksoverheid (als grote opdrachtgever) mee in de commissie die de code heeft opgesteld. De rijksoverheid werkt in de tweede helft van 2011 verder aan de invoering van de code. Daarnaast zal in samenwerking met BZK worden beoordeeld of en op welke wijze zo’n code ook kan worden toegepast op sectoren als post, catering en beveiliging.

Het idee voor deze code is ontstaan tijdens de maandenlange schoonmaakstakingen in het voorjaar van 2010. Er ontstond in die periode een sterke bewustwording van de effecten van de wijze van aanbesteding van schoonmaakdiensten en van prijsconcurrentie. Dit zette druk op de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van de individuele schoonmakers in de sector. Het ging de schoonmakers niet alleen om een betere cao maar vooral ook om een betere en respectvolle behandeling tijdens het werk bij de opdrachtgevers.

Lees hieronder de volledige brief en de ‘code verantwoordelijk marktgedrag’.