Introductie Opel Ampera in Nederland

Speech minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij introductie van de Opel Ampéra , op 29 juni 2011 in Den Haag.

Dames en heren,

Zo, dit is een rit waar je blij van wordt! Elektrisch rijden is echt een beleving. Schoon, stil en snel. De banden voel je niet, je versnelt zonder versnellingen. En je trekt iedereen eruit!

Het is niet mijn gewoonte om reclame te maken voor bedrijven. Maar dit is wel een heel bijzondere gelegenheid. Want Nederland is na Duitsland het eerste land ter wereld waar de Opel Ampera gaat rijden. Een elektrische auto met een bereik van 500 kilometer, waarvan tachtig kilometer puur elektrisch. En daarboven is het benzineverbruik nog steeds minder dan één op vijftig!

Dat wij hier vandaag bij de lancering van deze auto zijn, is een compliment aan al die mensen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor elektrisch rijden. En dan wil ik in het bijzonder de mensen van het Formule E-team noemen.

U heeft ervoor gezorgd dat de randvoorwaarden voor elektrisch rijden in Nederland steeds beter zijn, al blijven er een aantal knelpunten. U heeft partijen bij elkaar gebracht om te zorgen voor een goede infrastructuur, laadpalen, veilige auto’s, opleidingen van monteurs en natuurlijk een goed fiscaal pakket. En dit alles onder leiding van Maurits van Oranje. Nederland kent u nu niet alleen een gepassioneerd maar ook als een effectieve pleitbezorger van de elektrische auto!

Want wij willen in Nederland dóór met de elektrische auto. Dat willen bedrijven, dat willen kennisinstellingen, dat willen mensen in de regio’s. En dat wil de regering. Ik zie hier als minister verantwoordelijk voor de economie, innovatie en energie prachtige kansen. Want elektrisch rijden zorgt niet alleen voor schone lucht en stille binnensteden, maar het is ook goed voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en voor de internationale uitstraling van ons land.

Daarom wordt elektrisch rijden een belangrijk onderdeel van de Green Deal die ik na de zomer ga presenteren. De Green Deal moet het enthousiasme in de samenleving mobiliseren voor energiebesparing, decentrale energieopwekking en duurzaam ondernemen. Ik ga daarom afspraken maken met ondernemers, onderzoekers en overheden om Nederland schoner, energiezuiniger en innovatiever te maken.

In dat kader wil ik de uitrol van elektrisch rijden versnellen. Zodat we tussen nu en 2025 het aantal elektrische auto’s kunnen verduizendvoudigen! Aan het eind van deze kabinetsperiode moeten er al 15 tot 20 duizend elektrische auto’s kunnen rijden in Nederland.

Wat zijn maatregelen waar ik aan denk?

Om te beginnen komt er een aantrekkelijk fiscaal pakket. Elektrische en semi-elektrische auto’s worden voor zover zij minder dan 50 gr/km CO2 uitstoten (en dat is meestal het geval) t/m 2015 worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en fiscale bijtelling. Daarnaast zal de vrijstelling voor de BPM worden gehandhaafd. Deze maatregelen zijn opgenomen in de Autobrief van de staatssecretaris van Financien.

Ook heb ik 16 miljoen beschikbaar voor vijf proeven met slimme netten, die nodig zijn voor elektrisch rijden.

Ik wil elektrisch rijden versneld uitrollen in vijf tot tien kansrijke regio’s. Met zulke regio’s wil ik ambitieuze green deals sluiten. Je ziet overigens steeds meer gemeenten, steden en regio’s enthousiast worden. Helemaal goed! Want ook lokale overheden kunnen optreden als launching customer.

Waar ik vooral op wil inzetten is leaseauto’s, elektrisch openbaar vervoer en taxi´s.

Wat we verder met marktpartijen moeten ontwikkelen is een uniform betaalsysteem. En er moet een goed netwerk komen aan laadpalen en snellaadpalen.

Ten slotte zal ik blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor buitenlandse investeerders en fabrikanten. Zodat bedrijven als Opel ook in de toekomst Nederland als hèt land blijven zien om te ondernemen en te innoveren.

Ik wil dat de Nederlandse economie volop profiteert van de kansen die elektrisch rijden biedt. Dat sluit ook aan bij mijn topsectorenbeleid om innovatie en groei te stimuleren in kennisintensieve setoren, zoals de hightech, energie en logistiek. Wij lopen voorop met slimme besturingssystemen. Een bedrijf als Epyon levert laadpalen over de hele wereld. En ook het batterijentestcentrum in Helmond (High Tech Automotive Systems) gooit internationaal hoge ogen. Die toonaangevende positie in de wereld willen we verder uitbouwen. Om zo te profiteren van een schonere lucht en nieuwe innovaties.

Dames en heren,

Ik zie de lancering van de Opel Ampera hier in Nederland als teken dat we met elektrisch rijden in Nederland op de goede weg zijn. Met de green deals die ik na de zomer presenteer wil ik ervoor zorgen dat we op die weg verder gaan. Naar een schonere, stillere en innovatieve toekomst. Ik wil in het kader van de Green Deal een beroep blijven doen op het Formule E-team en haar voorzitter, en nieuwe deelnemers uitnodigen om aan het team deel te nemen. Alleen door samen te werken met alle stakeholders kunnen we het elektrisch rijden echt een boost geven.

Mijn felicitaties aan Opel, aan het Formule E-team en al diegenen die zich voor elektrisch rijden inzetten! Dit soort innovaties hebben we nodig voor een sterke economie en een duurzame toekomst!