Nieuwe politievoertuigen gepresenteerd

Op termijn zal ieder politiekorps in Nederland voor het eerst beschikken over dezelfde opvallende auto’s, bussen en motoren.  Op 29 juni overhandigde de verantwoordelijk korpschef Ans Rietstra in Den Haag de sleutels van de eerste nieuwe politieauto aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De afgelopen twee jaar heeft de politie toegewerkt naar één landelijke standaard voor politievoertuigen.

"Dit is het eerste zichtbare resultaat van de Nationale Politie", zei minister Opstelten toen hij de sleutels in ontvangst nam. De minister stelde tijdens de presentatie dat de nieuwe voertuigen de politie doelmatiger maken. Dit komt door de grote schaal waarop wordt ingekocht. Volgens Opstelten zullen de nieuwe voertuigen agenten ook in staat stellen om hun werk gemakkelijker en effectiever te doen.

Klaar voor de toekomst

In de nieuwe auto’s kunnen agenten straks vanuit hun auto onder meer informatie over kentekens en personen opvragen. Ook kunnen zij via het navigatiesysteem zien waar andere politiemensen zich bevinden en berichten naar de politiemeldkamer sturen. Alle systemen zijn eenvoudig vanaf één scherm op het dashboard te bedienen.

Door de nieuwe snufjes kunnen zaken eenvoudiger en direct op straat worden afgehandeld. Het mobiele concept wordt nu al getest in het politiekorps Gelderland-Midden en straks ook in een aantal andere korpsen. In de toekomst zal ook gekeken worden naar de implementatie van mobiel werken op de motoren.

De voertuigen

De politie gaat gebruik maken van de volgende voertuigen:

  • Volkswagen Touran 2.0 TDI MPV, Comfortline, automaat, 140 pk (noodhulp)
  • Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI, handgeschakeld, 105 pk (handhaving)
  • Volkswagen Transporter T5, automaat, 140 pk (bus voor noodhulp en handhaving)
  • BMW R 1200RT (motorsurveillance op de snelweg)
  • BMW F 650GS (motorsurveillance in de wijk)