Nederland en OESO eens over nieuwe aanpak ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretaris Ben Knapen sprak woensdag met secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria, over een nieuwe aanpak van ontwikkelingssamenwerking in de snel veranderende wereld.

Knapen verwelkomt de recent door de OESO-landen aangenomen aanpak voor een herziening van het ontwikkelingsbeleid. De nieuwe aanpak beoogt de zelfredzaamheid van mensen in ontwikkelingslanden te bevorderen door bij te dragen aan duurzame en inclusieve groei. De Nederlandse regering werkt zelf aan een herziening langs dezelfde lijnen die is uiteengezet in de Focusbrief Ontwikkelingssamenwerking.

De nieuwe OESO-aanpak voorziet ook in een intensievere betrokkenheid van het bedrijfsleven en nauwere samenwerking tussen de OESO-lidstaten, opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Knapen benadrukte het belang snel concrete resultaten te boeken met de nieuwe aanpak.

Knapen en Gurria spraken tevens over de reikwijdte van de OESO-criteria voor officiële ontwikkelingssamenwerking en in hoeverre nieuwe vormen van ontwikkelingssamenwerking daarin passen. De staatssecretaris vroeg ook aandacht voor bevordering van de efficiëntie en coherentie van ontwikkelingssamenwerking.