Nieuwe Pandhuiswet beschermt de consument

Klanten van pandhuizen moeten goed beschermd worden. Omdat dit met de verouderde Pandhuiswet die uit 1910 stamt niet meer kan, werken het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan een wetswijziging.

Onderpand

Bij een pandhuis kan een klant zijn goed, goud of zilver in onderpand geven en in ruil daarvoor contant geld krijgen. Op een later moment kan de klant het goed, goud of zilver terughalen tegen betaling van de geldsom en veelal een hoog rentepercentage. Om de Pandhuiswet aan te passen worden in het Burgerlijk Wetboek specifieke regels opgenomen om klanten van pandhuizen te beschermen.

Voorwaarden

De nieuwe regels moeten er onder andere voor zorgen dat klanten van pandhuizen goed worden geïnformeerd over de voorwaarden van pandbeleningen (zoals bijvoorbeeld prijs en looptijd) daarnaast moeten klanten worden beschermd tegen heel hoge rentevergoedingen.

Internetconsultatie

Onderdeel van de procedure van wetswijziging is een internetconsultatie. Belanghebbenden kunnen tot 5 augustus 2011 reageren.