Voorzitter Libische Overgangsraad: “Vervolg Khaddafi”

De Libische Voorlopige Nationale Overgangsraad wil met het Internationaal Strafhof ICC samenwerken om de Libische leider Khaddafi in Den Haag te laten berechten. Dit bleek vandaag tijdens een gesprek tussen minister Rosenthal en Mahmoud Jibril, de voorzitter van et dagelijks bestuur van de Libische Voorlopige Nationale Overgangsraad.

Jibril bezocht Den Haag om de internationale aanhoudingsbevelen tegen Khaddafi, diens zoon Saif Al-Islam en het hoofd van de militaire inlichtingsdienst te ondersteunen.

Rosenthal en Jibril bespraken de recente ontwikkelingen in Libië, de rol van de NAVO en de hulp aan Libische vluchtelingen. Vervolging van Khaddafi en andere verdachten door het ICC achten beiden van groot belang.

Jibril vroeg Rosenthal ook om een aanpassing van het sanctieregime tegen Libie, omdat de Overgangsraad hier ook hinder van ondervindt. De minister zal de mogelijkheden onderzoeken voor een gedifferentieerde toepasssing en de zaak in Brussel aan de orde stellen

Verder overleg tussen Nederland en de Overgangsraad zal in juli in Benelux-verband plaatsvinden wanneer de Overgangsraad Brussel bezoekt op uitnodiging van de Benelux landen.