Kabinet zet project grensoverschrijdende samenwerking voort

Het kabinet wil doorgaan met het oplossen van knelpunten die bestaan in de regio’s aan de Duitse en Belgische grens. Het gaat om knelpunten voor burgers en bedrijven op het gebied van onder andere arbeid, onderwijs en zorg.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ingestemd met voortzetting van het project Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS). Dat is ook in lijn met een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Het project GROS, dat heeft geleid tot de oplossing van tal van bestaande knelpunten, past in de strategie van het kabinet om de samenwerking met de buurlanden te intensiveren. In dat licht is recentelijk de Speciaal Vertegenwoordiger van de buurlanden aangesteld. Het mandaat van de Grensmakelaar wordt niet verlengd. Gekozen wordt voor een lichte structuur met een belangrijke rol voor de grensregio’s en de vakministeries. De Commissarissen van de Koningin hebben de juiste positie om zich in te zetten voor het project. In goed overleg met de buurlanden worden gezamenlijke actiepunten opgesteld.