Nederlandse diplomaat wint internationale prijs

Caecilia Wijgers, werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de Palmer Prize for Diplomats gewonnen voor het bevorderen van democratie in Cuba. Ze kreeg de prijs vandaag in Vilnius uitgereikt tijdens de ministeriële conferentie van de Community of Democracies, een netwerkorganisatie van democratische landen.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt. Het is een waardering voor diplomaten die onder moeilijke omstandigheden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het bevorderen van democratie in hun land van plaatsing.

Wijgers zette zich tussen 2005 en 2009 in voor vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie voor het maatschappelijk middenveld, journalisten en mensenrechtenverdedigers in Cuba. Zij was destijds plaatsvervangend ambassadeur op Cuba.

Wijgers toonde zich in Vilnius verheugd met de Palmer Prize: "Nederland investeert wereldwijd via de mensenrechtenstrategie in fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie, maar fundamentele veranderingen komen er alleen als de lokale bevolking dat ook zelf wil. Als diplomaat kun je dat proces op allerlei manieren bevorderen. Ik ben vereerd met deze prijs."