Knapen: noodhulp is simpelweg nodig als mensen sterven

Nederlandse en internationale hulporganisaties hebben afgesproken dat ze geen geld of belasting betalen aan de radicaalislamitische organisatie Al Shabaab. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vanochtend in een radio-interview over de hongersnood in de Hoorn van Afrika.

"Als het daar allemaal goed geregeld was, was er geen noodhulp nodig. Honderd procent garantie dat er niets misgaat heb je nooit. Maar we proberen koste wat kost te voorkomen dat de hulp in de verkeerde handen terechtkomt." De Verenigde Naties en hulporganisaties zitten daar bovenop met controleurs ter plaatse. "En als dat toch gebeurt, wordt onmiddellijk ingegrepen’, zei Knapen. Om die reden en vanwege de veiligheid kunnen niet veel organisaties in door Al Shabaab gecontroleerde gebieden werken. Knapen: ‘Noodhulp is een paardenmiddel met problemen, maar als je een moeder ziet die haar kind niet kan voeden dan kun je niet met dat verhaal aankomen."

Knapen zal de opbrengst van giro 555 niet verdubbelen. Mensen die daar toe oproepen volgen een curieuze redenering volgens de staatssecretaris. "De regering heeft al begin dit jaar en recentelijk weer extra middelen beschikbaar gesteld voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. Los daarvan is een burgeractie ontstaan. Het is heel goed dat mensen op die manier hun hart laten spreken. Wij zijn ook volop bezig met onze eigen programma’s. Als er nog extra dingen moeten gebeuren, ben ik niet te beroerd dat te doen. Maar giro 555 is een actie van en voor burgers", aldus Knapen.

Nederland heeft dit jaar in totaal 155 miljoen euro gegeven aan organisaties als het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Kinderfonds (UNICEF), de Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en het Centrale Noodhulpfonds (CERF) van de Verenigde Naties. Dat geld kunnen zij besteden aan noodhulp voor de Hoorn van Afrika. CERF heeft daarvoor bijvoorbeeld al 50 miljoen dollar uitgetrokken. Nederland betaalt ook mee aan de 158 miljoen euro die de Europese Commissie heeft bijgedragen.

Bovenop deze bijdragen heeft de regering ruim 15 miljoen euro uitgetrokken voor extra noodhulp in de Hoorn van Afrika. Daarvan was in totaal ruim 6 miljoen specifiek voor hulp in Somalië. De hulp wordt in Somalië zorgvuldig verspreid via de weinige organisaties die daar ondanks de belemmeringen wel kunnen werken. Zij zien er streng op toe dat de hulp goed terechtkomt.