Staatssecretaris spreekt Poolse jongeren over oorlogsherdenking

Zeven Poolse leerlingen en hun leraar uit Wlodawa, Polen (bij Sobibór) hebben maandag een bezoek gebracht aan het ministerie van VWS. Zij gingen met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten in gesprek over het herdenken van oorlogsslachtoffers in het algemeen en die van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder.

Het bezoek, dat in het geheel in teken stond van herdenken - is onderdeel van een uitwisselingsweek met Nederlandse jongeren.

De Poolse jongeren hadden een inspirerend gesprek met de staatssecretaris. Wat zij willen - de herinnering levend houden - sprak de staatssecretaris erg aan. Persoonlijke verhalen en de namen van slachtoffers moeten herinnerd worden. Voor nu, maar juist ook voor later.

De nieuwe generatie Polen legde samen met hun Nederlandse leeftijdgenoten duidelijk het verband met actualiteiten, zoals Oslo en Utoya. In beide gevallen staan vrijheid en respect centraal. De staatssecretaris roemde de kracht van jongeren om een zo belangrijk onderwerp naar de huidige tijd te verplaatsen én overeenkomsten zien. Afgesproken is dat de Poolse en Nederlandse jongeren met sociale media contact blijven houden om elkaar te ondersteunen op dit terrein.

De uitwisselingsweek begon dit jaar op 12 augustus (Internationale Dag van de Jeugd) met een groot event in het Anne Frank Huis. Bij de week zijn NJR (de Nederlandse nationale jeugdraad), Stichting Sobibór, het Anne Frank Huis, de Anne Frankstichting en het Nationaal Comité 4 en 5 mei betrokken. NJR start in september een onderzoek onder Nederlandse jongeren naar de beleving van en de kennis over het herdenken van oorlogen en oorlogsslachtoffers. In november zullen de resultaten hiervan bekend zijn.