Man in Moldavië aangehouden voor fraude met alcoholhoudende dranken

Vrijdag 5 augustus is een 41-jarige Nederlandse man in Moldavië aangehouden voor valsheid in geschrifte en belastingfraude in een onderzoek van de FIOD. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en richt zich op fraude met alcoholhoudende dranken.

De verdachte is vrijdag 18 augustus in Nederland aangekomen en vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in ‘s-Hertogenbosch die hem voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld.

De man heeft vermoedelijk van oktober 2009 tot medio 2010 valse documenten en vrachtbrieven opgemaakt om zo vanuit Nederland alcoholhoudende dranken zonder betaling van accijns naar het Verenigd Koninkrijk te zenden. Het gaat vooral om pallets wodka, wijn en bier. De zendingen zijn in het Verenigd Koninkrijk vermoedelijk illegaal op de markt gebracht.   

De verdachte heeft voor deze handel gebruik gemaakt van zijn in Nederland gevestigde ondernemingen. Naar schatting is door het plegen van de strafbare feiten in Nederland een belastingnadeel ontstaan van ongeveer 20 miljoen euro. Wanneer de goederen in het Verenigd Koninkrijk op de markt zijn afgezet bedraagt het belastingnadeel in het Verenigd Koninkrijk 40 á 50 miljoen euro.