Economische kansen in Caribisch gebied

Het kabinet kijkt met nieuwe ogen naar de Caribische regio en zoekt economische kansen voor alle delen van het koninkrijk. De Caribische landen zijn een springplank voor bedrijvigheid in de wijde regio met groeiende economieën als Brazilië, Mexico, Panama en Colombia. Dat staat in een notitie over het buitenlands beleid van het koninkrijk in de Caraïben, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Sinds de nieuwe staatkundige structuur van 10 oktober 2010 bestaat het koninkrijk uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. En Nederland heeft er drie gemeenten bij: Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Daardoor ligt Nederland nu ook in het Caribisch gebied.

Minister Rosenthal: 'Als koninkrijksminister kan ik deuren openen voor onze vier landen. En door de synergie tussen Nederland, Aruba, Curacao en Sint Maarten kunnen we richting Midden- en Latijns-Amerika onze bedrijvigheid en handel opvoeren. Zo kunnen we het koninkrijk als geheel versterken.'

Nederland blijft zich eveneens actief inzetten voor een veilige regio. Bijvoorbeeld door bestrijding van illegale activiteiten zoals drugssmokkel, mensenhandel en witwassen van crimineel verkregen geld. Het koninkrijk maakt daarover ook afspraken met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

De gevolgen van klimaatveranderingen zijn een bedreiging voor de veiligheid van de Caribische bevolking. Zij wonen in een kwetsbaar gebied met orkanen en een stijgende zeespiegel. Op dit terrein werkt het koninkrijk samen met tal van organisaties en landen.