Hr. Ms. Zierikzee ruimt 4 explosieven

Hr. Ms. Zierikzee heeft deze week 2 Duitse contactmijnen en 2 Engelse vliegtuigbommen op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Dit gebeurde in het kader van Beneficial Cooperation, een samenwerkingsverband tussen de zeemachten van België en Nederland.

De eerste 2 explosieven werden gevonden in de buurt van Vlissingen en Zeebrugge. Het andere duo bleek ter hoogte van IJmuiden te liggen. Hierbij ging het om Engelse vliegtuigbommen: een van 1000 en een van 500 pond. Het zwaarste projectiel is met behulp van een Seafox-C geëxplodeerd, de andere bom door duikers.
De 4 explosieven zijn vóór vernietiging eerst naar een veilige omgeving gesleept.

Mijnenvrij

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Wekelijks treffen vissers daar nog explosieven aan uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd 6 jaar geleden duidelijk. Toen kwamen op 6 april 2005 3 opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 om het leven, nadat een opgeviste vliegtuigbom aan boord ontplofte. 

Beneficial Cooperation

Voor de Koninklijke Marine was het ongeval in 2005 aanleiding om te starten met operatie ‘Beneficial Cooperation’. De jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s werd samen met de Belgische zeemacht verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt hier actief aan mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. Een mijnenjager van de marine maakt het explosief vervolgens onschadelijk.