Verklaring Benelux Internationale Contactgroep Libië

Op 25 augustus 2011 is de Internationale Contactgroep op hoog ambtelijk niveau bijeengekomen in Istanbul om de recente ontwikkelingen in Libië te bespreken. Nederland maakt samen met de Benelux-partners deel uit van de Internationale Contactgroep. De deelnemers juichten de vooruitgang toe die de Libische bevolking heeft geboekt in haar strijd om de eigen toekomst te bepalen in een vrij, verenigd en democratisch Libië.

Zij complimenteerden de Nationale Overgangsraad met de leiderschapsrol die het tracht te vervullen. De Contactgroep verklaarde daarom dat de Nationale Overgangsraad in dit stadium als de enige vertegenwoordiger van de staat en de bevolking van Libië wordt beschouwd. De Benelux verwelkomt dat.

De Nationale Overgangsraad moet nu zorgen voor een stabiele en veilige toekomst voor het Libische volk. Deze moet nu de leiding nemen in de weg vooruit, de post-conflict wederopbouwfase en een inclusief politiek proces vormgeven. Hij moeten zorgen voor een vreedzame transitie naar een vrij en democratisch Libië, een rechtsstaat met respect voor mensenrechten met als basis een levensvatbare en levendige economie. Dit is een grote verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap klaarstaan om de interim autoriteiten institutionele ondersteuning te bieden, daar waar deze die nodig heeft en erom vraagt. Nederland en zijn Benelux partners zijn van mening dat de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties in het bijzonder een centrale rol moeten spelen in het zekerstellen van een soepele en vreedzame transitie en onderstreept nogmaals de primaire verantwoordelijkheid van de regio en de regionale organisaties bij het ondersteunen van het Libische volk. De Benelux acht het daarom essentieel dat er nu een VN besluit volgt dat de weg vrij maakt naar een nieuw Libië en de bevroren tegoeden ontdooit ten behoeve van het Libische volk.

Nederland staat samen met zijn Benelux-partners, zowel bilateraal als in het kader van de EU, de NAVO en de VN gereed om Libië op elke mogelijke wijze te helpen op basis van de concrete behoeften van het Libische volk en de ambities daarvan. Het ziet uit naar de eerste bijeenkomst van de Vrienden van Libië in Parijs op 1 september, 42 jaar nadat Kadhaffi aan de macht kwam.