€6 miljoen voor innovatie en samenwerking in de visketen

Vis in de smartphone, Trendy schol voor de toekomst, Jongerennetwerk visserij en Blueports. Dit zijn voorbeelden van projecten die staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) financiële steun geeft. Hij ondersteunt 25 projecten in de visketen die een bijdrage leveren aan vernieuwing, verduurzaming en samenwerking. De projecten krijgen in totaal €6 miljoen  subsidie waarvan 30% wordt medegefinancierd door het Europees Visserij Fonds. 

De verzoeken om financiële steun zijn beoordeeld door het Visserij Innovatie Platform (VIP). Het VIP is begin dit jaar gestopt, maar blijft wel actief als beoordelingscommissie voor subsidieverzoeken.

Uit de subsidieregeling 'Innovatie in de visketen' komen 7 projecten voort. Ondernemingen die actief zijn in de visserij of viskweek konden in maart dit jaar een subsidieverzoek voor een innovatieproject indienen. De projecten moeten zich richten op de ontwikkeling of het testen van vernieuwende technieken die de visserij en de aquacultuur duurzamer en economisch rendabeler maken. Voor deze regeling was €1,5 miljoen beschikbaar.

18 projecten zijn het resultaat van de subsidieregeling 'Collectieve acties in de visketen'. Doordat er kwalitatief veel goede aanvragen waren binnengekomen, heeft staatssecretaris Bleker het subsidieplafond verhoogd met €1,5 miljoen tot een totaalbedrag van €4,5 miljoen. De goedgekeurde projecten zijn gericht op het stimuleren van samenwerkingsvormen in de visketen. Bij deze projecten werkt het visserijbedrijfsleven onderling samen en in veel gevallen ook met een maatschappelijke organisatie.

Van de goedgekeurde projecten hebben 5 projecten betrekking op het opzetten van zogeheten Blueports. Deze hebben tot doel een stevig visserijnetwerk op te zetten in de visserijregio's. Als aanjager van innovatie en veranderingen in de sector nemen ze de taken van het Visserij Innovatie Platform over. Daarvan zijn  4 regionale Blueport-initiatieven en één een landelijk coördinerend Blueport-project. Er komen Blueports in Urk, Zuidwest Nederland, Noordwest Nederland en het gebied rond Lauwersoog. In 2010 heeft de Blueport Oosterschelde al subsidie ontvangen. Hierdoor zijn in alle regio's Blueports actief. In het landelijke project werken vertegenwoordigers van Productschap Vis, het ministerie van EL&I, kennistellingen en het InnovatieNetwerk samen. Doel is de samenwerking en een goede afstemming tussen de regionale Blueports te bevorderen.