Historische films op defensie.nl succes

De 15 bijzondere films uit de periode 1940 – 1975 op www.defensie.nl/nimh blijken populair te zijn. Het beeldmateriaal uit het audiovisuele archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag is 23 augustus online gezet. Binnen een week werden de films meer dan 30.000 keer bekeken. Met name 'Soldaat in Suriname' (1974) blijkt een topper.

Het gaat niet alleen om instructie- en wervingsfilms, maar ook om journaals uit die periode. Van bijna 900 archieffilms waren de eerste 2 tot 3 minuten al op de site van het NIMH te zien.

Een van de opmerkelijkste, nu geplaatste rolprenten is 'Dit is de Karel Doorman' uit 1962, waarin het leven op vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman wordt getoond. Er is te zien hoe vliegtuigen en helikopters van de Marine Luchtvaartdienst landen en opstijgen en de vliegers zich voorbereiden. Ook de vele facetten van het leven aan boord zijn in de film vastgelegd.

Meer films

Een tweede bijzondere film is 'Soldaat in Suriname' uit 1974, die ooit dienstplichtigen enthousiast moest maken voor het vervullen van hun diensttijd in Suriname. De bijna 3 kwartier durende voorlichtingsfilm geeft een beeld van de opleiding en werkzaamheden van de Nederlandse militairen in Suriname, maar ook van de ontspanningsmogelijkheden in het land.