Nieuw beleid voor terugkeer afgewezen asielzoekers Somalië

Afgewezen asielzoekers uit Somalië kunnen wel terug naar Zuid- of Centraal-Somalië, maar alleen onder een reeks zeer strikte voorwaarden. Ze moeten daar naaste familie hebben die in staat is effectieve bescherming te bieden, en ze moeten nog recent in Somalië hebben verbleven en/of zich kunnen gedragen volgens de regels die Al-Shabaab oplegt.

Vluchtelingenkampen zijn geen reële mogelijkheid gezien de slechte humanitaire situatie daar. Alleenstaande vrouwen, alleenstaande minderjarigen en niet-Somali minderheden kunnen ook niet terug naar Zuid- en Centraal-Somalië.

Dat schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) aan de Tweede Kamer. De nieuwe, zeer beperkte terugkeermogelijkheden komen in de plaats van het vertrekmoratorium dat sinds april gold. Nu in een Britse zaak het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een uitspraak heeft gedaan over terugkeer naar Somalië, moet het tijdelijke vertrekmoratorium worden vervangen door een vaste beleidslijn.

Somaliërs werden al niet teruggestuurd naar Mogadishu; de situatie daar is te gevaarlijk. Somaliërs uit Mogadishu en uit Zuid- en Centraal-Somalië kunnen niet terug naar de noordelijke gebieden Puntland en Somaliland, tenzij ze daar zijn geboren of sterke clanbanden hebben.