Consultatie Wetsvoorstel implementatie richtlijn Solvabiliteit II (RL 2009/138/EG)

In dit wetsvoorstel is tevens een voorstel opgenomen voor de invoering van een regime voor kleine verzekeraars die niet onder de reikwijdte van de richtlijn Solvabiliteit II vallen (Solvency II Basic-regime). 

Het doel van de regeling is om de interne verzekeringsmarkt te bevorderen en consumentenbescherming te verbeteren. Om dit doel te bereiken wordt volledig groepstoezicht ingevoerd, maximumharmonisatie van solvabiliteitsvereisten voor verzekeraars voorgesteld,  een risicobeoordelingsproces  ingericht en zijn de governance eisen in brede zin aangescherpt. De toezichthouderrapportages en openbaarmakingsverplichtingen van verzekeraars worden volledig geharmoniseerd.
Daarnaast wordt voor kleine verzekeraars die niet onder de reikwijdte van richtlijn 2009/138/EG vallen, een aangepast regime ingericht.

Reageren

Het wetsvoorstel wordt ter consultatie aangeboden op www.internetconsultatie.nl. De termijn voor de consultatie bedraagt zes weken. Dit betekent dat u uw reacties op het conceptwetsvoorstel tot uiterlijk vrijdag 7 oktober 2011 kunt indienen op de website: www.internetconsultatie.nl/solvabiliteit. Mocht u bezwaar hebben tegen de mogelijke publicatie van uw consultatiereactie, dan kunt u dat bij uw reactie aangeven.