Minister Rosenthal opent conferentie over nucleaire dilemma’s in Vredespaleis

Op dinsdag 30 augustus vond in het Vredespaleis in Den Haag de 4e internationale conferentie over ‘Nuclear Dilemmas: Present and Future’ plaats. Op deze conferentie, medegeorganiseerd door de ambassade van Kazachstan en het T.M.C. Asserinstituut, spraken experts en beleidsmakers over intensivering van de samenwerking bij nucleaire ontwapening en het tegengaan van de proliferatie van kernwapens.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken opende de bijeenkomst samen met de Kazachstaanse staatssecretaris van veiligheid, Kanat Saudabayev. In zijn toespraak benadrukte Rosenthal de nucleaire dreiging van Noord-Korea en het gevaar dat kernwapens in handen kunnen komen van regimes zoals dat van Iran of van terroristische groeperingen. ‘Voor ons zijn non-proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening daarom zijden van dezelfde diamant’, aldus Rosenthal.

Nederland en Kazachstan werken bijvoorbeeld samen aan de inventarisatie, reiniging en beveiligde opslag van oud radioactief materiaal in Kazachstan. In het Vredespaleis kondigde Rosenthal  een extra bijdrage aan, waardoor het Internationaal Atoom Energie Agentschap het vreedzame gebruik van kernenergie beter kan controleren.