Nederland en Frankrijk pakken Europese regels aan

Nederland en Frankrijk trekken samen op om Europese regels voor bedrijven te verminderen en te vereenvoudigen. Dat verklaarde minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen 30 augustus 2011 na besprekingen in Den Haag met de Franse staatssecretaris van Economie, Financiën en Industrie Lefebvre.

Foto: Minister Verhagen en de Franse staatssecretaris Lefebvre

Hinderlijke regeldruk

Nederland en Frankrijk zullen samen met gelijkgezinde landen het initiatief nemen om te zorgen dat de EU komende jaren aandacht schenkt aan het terugbrengen van onnodige hinderlijke regeldruk voor administratieve lasten van bedrijven.

Verdienvermogen

“De Europese Unie staat voor een grote economische uitdaging,” aldus minister Verhagen. “We moeten het verdienvermogen van de Europese economie als geheel vergroten. Juist ook van de landen die grote schulden hebben. Daar hebben we minder en slimmere regels voor nodig en meer ruimte voor ondernemers.”

Regels aanpassen op vaste data

De EU-regels zouden volgens beide bewindspersonen net als nationale wetten in Nederland en Frankrijk slechts twee keer per jaar op vaste data moeten worden aangepast. Bedrijven hoeven dan minder moeite te doen om zich aan te passen. Verder kan de hoeveelheid gegevens die bedrijven verplicht moeten verschaffen aan de statistische dienst van de EU flink worden teruggebracht.

Regeldruk verminderen met 25 procent

De Franse staatssecretaris bracht een bezoek aan Nederland om zich op de hoogte stellen van de aanpak van het kabinet om de regeldruk voor bedrijven in de periode tot 2015 met 25 procent te verminderen.