Rosenthal: meer manieren nodig om bevolkingen te beschermen tegen wreedheden

'De internationale gemeenschap moet creatiever zijn in het vinden van manieren om burgers te beschermen tegen wreedheden, met preventieve diplomatie, fact finding missies, bemiddeling en sancties.'

Dat zei minister Rosenthal bij een bijeenkomst over Responsibility to Protect. Dit is het overkoepelende begrip over de verantwoordelijk van staten en de internationale gemeenschap om bevolkingen te beschermen tergen genocide, oorlogsmisdrijven, etnische zuiveringen en misdrijven tegen de menselijkheid.

Rosenthal was samen met zijn collega uit Guatemala gastheer van een ministeriele bijeenkomst hierover. Deelnemers waren de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, en ministers uit diverse landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Egypte, Botswana, en de Verenigde Staten.

Rosenthal benadrukte dat het bij Responsibility to Protect pas in laatste instantie militaire oplossingen gaat. 'Fact finding missies moeten systematischer en eerder worden ingezet voor het uitbreken van een conflict. De Atrocity Prevention Board, opgericht door de VS, is daar een goed voorbeeld van. Bemiddeling en preventieve diplomatie van vooral regionale organisaties moet worden versterkt. En we moeten onderzoeken hoe we nog gerichtere sancties kunnen instellen en handhaven tegen de verantwoordelijken voor wreedheden, zonder de bevolking te treffen.'

Het principe van Responsibility to Protect bestaat uit drie pijlers: 1) de primaire verantwoordelijkheid van een staat om zijn eigen mensen te beschermen; 2) ondersteuning vanuit de internationale gemeenschap; en 3) adequate reactie van de internationale gemeenschap als een staat er zelf in faalt om zijn bevolking te beschermen.