Rosenthal: uitbreiding EU strikt en fair

Nederland hecht aan een strikte en faire uitbreiding van de Europese Unie (EU). Dat zei minister Rosenthal tegen Stefan Füle, de EU Commissaris Uitbreiding, die een bezoek bracht aan Den Haag.

Uitbreiding van de EU is in het Nederlandse belang, vindt Rosenthal, omdat een grote interne markt kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Tegelijkertijd moeten uitbreidingskandidaten voldoen aan strenge voorwaarden.

Rosenthal: ‘Kandidaat-lidstaten kunnen pas toetreden tot de EU als zij hervormingen doorvoeren op het gebied van rechtsstaat, mensenrechten en goed bestuur. Eerst moet aan de rode lijnen worden voldaan. Dan pas kan de rode loper uit.’

Minister Rosenthal zei dat Servië met de overdracht eerder dit jaar van Mladic en Hadzic aan het Joegoslavië tribunaal een belangrijke stap heeft gezet. Servië en Montenegro maken ook vorderingen met hun economische en bestuurlijke transitie, maar zijn er nog niet. Rosenthal benadrukte dat deze landen verder moeten gaan met noodzakelijke rechtsstatelijke hervormingen. 'Die veranderingen zijn nu eenmaal het taaist. Dat is de les uit voorgaande uitbreidingen', aldus Rosenthal.

De Europese Commissie presenteert op 12 oktober haar jaarlijkse voortgangsrapporten over EU-uitbreiding. In december bespreken de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de aanbevelingen van de Commissie.