Crisisoefening Indian Summer op 12 en 13 oktober

Op 12 en 13 oktober 2011 organiseert de Rijksoverheid samen met Veiligheidsregio Zeeland de nationale oefening “Indian Summer”. Bestuurders, hulpdiensten, partners in België en deskundigen oefenen het systeem van Nationale Kernongevallenbestrijding. Indian Summer is een oefening met een fictief nucleair scenario waar de buitenwereld vrijwel niets van merkt. Wat er geoefend wordt zijn de besluiten en activiteiten van de ministeries en betrokken diensten om de situatie het hoofd te bieden, de dilemma’s die zij moeten oplossen, de nationale en internationale informatie-uitwisseling en coördinatie en de (fictieve) crisisvoorlichting aan de media en het publiek. Wel zichtbaar voor het publiek zijn de meetwagens van onder andere brandweer en defensie die in de omgeving van de kerncentrale in Borssele rondrijden. De oefening met deze meetploegen vindt overigens regelmatig plaats dus voor omwonenden is dit een min of meer een bekend beeld.

De voorbereidingen voor deze oefening zijn in de zomer van 2010 in gang gezet. Het precieze scenario van dit soort oefeningen wordt vooraf nooit bekend gemaakt, anders is de oefening weinig realistisch. Op basis van internationale regelgeving (IAEA) moet Nederland regelmatig de bestrijding van een stralingsongeval oefenen. De laatste oefening op dit terrein vond plaats in 2005.

Het doel van de oefening is de bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen. Met de contacten, ervaring en kennis die in aanloop naar en tijdens Indian Summer worden opgedaan, zijn alle betrokken partijen niet alleen beter voorbereid op kernrampen, maar ook op incidenten en rampen bij bijvoorbeeld grote bedrijven die werken in de chemische industrie.

De Rijksoverheid houdt ongeveer twee keer per jaar een crisisoefening, want voorbereid zijn op rampen begint bij oefenen. Soms zijn die oefeningen heel grootschalig en zichtbaar, zoals de oefeningen Bonfire (2005, in de Amsterdam ArenA), Voyager (2007, in de Rotterdamse haven) of Waterproef (2008). Andere oefeningen zijn kleinschaliger en bedoeld om de crisisbesluitvorming, de informatie-uitwisseling en coördinatie, de plannen en de procedures te oefenen en zo nodig bij te stellen. De laatste twee oefeningen (Cyber Storm III in 2010 en Copy … Paste in 2011) waren gericht op de uitval van de ICT infrastructuur.