Rosenthal heeft contact met Fayyad en Lieberman

Minister Rosenthal heeft de afgelopen dagen opnieuw contact gehad met de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische regering over het verloop van het vredesproces.

De minister sprak met de Palestijnse premier Fayyad en zijn Israëlische ambtgenoot Lieberman. Hij stelde Lieberman op de hoogte van de Nederlandse verontrusting over de verlening van de bouwvergunning voor 1100 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem. Rosenthal riep Israël opnieuw op de bouwvergunning terug te draaien.

Ook aan de Palestijnse premier Fayyad maakte de minister duidelijk dat Nederland zorgen heeft over het verloop van het vredesproces en over de eenzijdige stappen die de Palestijnen hebben gezet met hun lidmaatschapsaanvraag bij de Verenigde Naties (VN). Rosenthal riep de Palestijnen op weer te gaan onderhandelen met Israël, zonder voorwaarden vooraf.

De minister informeerde Fayyad verder dat Nederland van plan is de samenwerking met de Palestijnse Autoriteit op het gebied van veiligheid en economische ontwikkeling voort te zetten. Dat geldt ook voor de Nederlandse bijdrage aan UNRWA, de VN-organisatie die zich ontfermt over Palestijnse vluchtelingen.