Stappenplan aanpak agressie en geweld politieke ambtsdragers

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag tijdens het congres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters een stappenplan voor een veilige publieke taak voor politieke ambtsdragers gepresenteerd. Het stappenplan is bedoeld om de veiligheid van bestuurders te vergroten en de kans op agressie en geweld te verkleinen.

Uit het onderzoek “Bedreigd Bestuur”, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2010 liet uitvoeren, blijkt dat bestuurders bij gemeenten, provincies en waterschappen steeds vaker worden geconfronteerd met agressie en geweld. Van alle burgemeesters en wethouders is 50 procent slachtoffer geweest van een vorm van agressie. Van de raadsleden is eenderde in aanraking gekomen met agressie en geweld.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft daarom samen met de beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers en het programma Veilige Publieke Taak van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een stappenplan ontwikkeld. In het stappenplan en op de website www.veiligbestuur.nl wordt structureel en schematisch aangegeven welke maatregelen de politieke ambtsdrager kan nemen, zodat de bestuurlijke of vertegenwoordigende taak zonder dreiging of gevoel van onveiligheid kan worden uitgevoerd.