Persconferentie Verhagen na ministerraad 7 oktober 2011

VERHAGEN:
Goedemiddag, ik moet zeggen dat ik op weg hiernaartoe in die regenbui het eerste besluit van minister-president Rutte, om de persconferentie te verplaatsten naar Nieuwspoort, enigszins betreurde, maar ik heb mij toch solidair met u opgesteld en met Nieuwspoort uiteraard. Ik heb vandaag de ministerraad voorgezeten, want de minister-president is vandaag in Berlijn. Hij heeft daar met bondskanselier Merkel over de Europese actualiteit gesproken. Dit ter voorbereiding van de Europese Raad, 17 en 18 oktober aanstaande. Dat is een goed gesprek geweest. Zowel Nederland als Duitsland streven naar eensgezinde en doortastende besluitvorming tijdens de Europese Raad, zoals deze week eerder ook al bepleit is door de SER. Terecht schrijft de SER in haar brief dat de Europese samenwerking juist in het verleden Nederland veel heeft opgeleverd en dat ook in de toekomst moet blijven doen. En ook in lijn daarmee heeft premier Rutte met bondskanselier Merkel vandaag gesproken. Zojuist hebben ze ook een persontmoeting gehad en hebben ze daar ook verteld, zowel bondskanselier Merkel als minister-president Rutte, op één lijn te zitten, samen te willen optrekken voor een sterk Europa, om ook betere begrotingsdiscipline en het bevorderen van economische groei in de Europese Unie ook mogelijk te maken.

Hier in Den Haag hebben wij in de ministerraad onder andere de kabinetsreactie vastgesteld op het rapport van de Expertcommissie Lijstensystematiek Opiumwet, ook wel de commissie-Garretsen. En we nemen de aanbeveling van de commissie over om zware cannabis (met een THC-gehalte hoger dan 15%) om dat op de lijst van harddrugs te plaatsen. We zien die cannabis met een hoger THC-gehalte dan 15%, zien we als een harddrug, als een middel met een onaanvaardbaar risico. Een hoog THC-gehalte speelt een rol bij de toegenomen schade voor de volksgezondheid, zeker bij gebruik op jonge leeftijd. En dat is de reden dat het kabinet ook deze grens stelt. Een grens die ook streng gehandhaafd zal worden. Na de wetswijziging mogen coffeeshops voortaan alleen nog cannabis aanbieden met dus een THC-gehalte onder de 15% en op de handel in zware cannabis komt gewoon een  hogere straf te staan.

Het kabinet heeft vandaag ook, in het kader van een kleine, krachtige en dienstverlenende overheid, een besluit genomen over de visienota op de bestuurlijke inrichting van Nederland. En die wordt vandaag, of anders uiterlijk maandag, naar de Tweede Kamer gezonden door minister Donner. Het kabinet ondersteunt de ontwikkeling van hechte samenwerking tussen Rotterdam en Den Haag. En eenzelfde ontwikkeling in de noordvleugel tussen Amsterdam, Almere en Utrecht zal naar onze mening ook nodig zijn om die kracht van de Randstad te behouden. In het verlengde daarvan meent het kabinet ook dat het samengaan van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland nodig is. Daarnaast bevat de visienota voorstellen voor de oprichting van infrastructuurautoriteiten in de noord- en zuidvleugel om juist het openbaar vervoer en de mobiliteit in de Randstad te verbeteren. Natuurlijk zijn we ons ook bewust van de opvattingen die in de Tweede Kamer leven, die ook geventileerd zijn, maar wij willen juist het debat voeren op basis van argumenten en het is niet voor niets een visie over wat er naar de mening van het kabinet nodig is voor een krachtige ontwikkeling in de Randstad.

Daarnaast hebben we vandaag enkele wetsvoorstellen vastgesteld waarmee we verder uitvoering geven aan de afspraken die we eerder gemaakt hebben in het regeerakkoord. Maatregelen waarmee we het huishoudboekje van Nederland weer op orde brengen. In de zorg gaat het om een aanscherping in de tegemoetkoming voor het kader van de Wtcg, dus voor de zorg voor gehandicapten en de vaststelling van de eigen bijdrage in de AWBZ. Dat zijn noodzakelijke maatregelen om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden en waarbij dadelijk een onderscheid tussen hogere en lagere inkomens ook gemaakt wordt. Daarnaast hebben we de besteding van de gelden in het kader van ontwikkelingssamenwerking nog eens kritisch onder de loep genomen. We willen selectiever zijn in de samenwerking met internationale instellingen. En dat betekent dat we ook voor organisaties die naar onze mening qua efficiëntie tekortschieten of waarvan de relevantie voor het Nederlandse beleid beperkt is, dat we ook de Nederlandse bijdrage aanzienlijk terugbrengen. Kortom: we zijn op die manier volop bezig om de voornemens die we hadden in het regeerakkoord, om die om te zetten in concreet beleid, zodat we ook sterker uit de crisis komen.

We hadden vanochtend ook Rijksministerraad. In de media hebben we, of heb ik in ieder geval, ook de nodige berichten kunnen lezen over hetgeen besproken zou zijn in de Rijksministerraad van afgelopen week. Laat ik voorop stellen dat het een volstrekt normale gang van zaken is en ook inherent aan de plicht van de  gevolmachtigde minister dat gevolmachtigde ministers terugkoppelen naar de eigen regering over hetgeen in de Rijksministerraad is besproken. Maar wat absoluut niet kan, is dat verslagen van een dergelijke terugkoppeling lekken en in de media verschijnen. Het zou hier gaan om een vertrouwelijke terugkoppeling van een van de gevolmachtigde ministers. Ik kan en wil de juistheid van de berichtgeving over hetgeen besproken zou zijn bevestigen noch ontkennen. Wat ik wel kan melden is dus dat de gepubliceerde stukken, dat dat ook dus geen officiële Rijksministerraad-notulen zijn en die waren überhaupt nog niet voor handen, dus dat kan ook niet. Het gaat om een lek in de Antilliaanse media, waar daarna RTL de hand op gelegd heeft, al dan niet via de Antilliaanse media. Het is dus in eerste instantie aan de autoriteiten van Curaçao om eventueel onderzoek te doen naar dit lek.