Overzicht acties en voornemens financiële sector

Minister De Jager van Financiën heeft vandaag zijn beleids- en wetgevingsbrief op het terrein van de financiële markten aan het parlement gezonden. In deze brief geeft de minister inzicht in een groot aantal belangrijke acties en voornemens met betrekking tot de financiële sector. Ook presenteert de minister de eerste halfjaarlijkse voortgangsrapportage van de implementatie van de 27 aanbevelingen en aangenomen moties van de Commissie De Wit.

De minister schetst de samenhang en stand van zaken van aankomende wet- en regelgeving op het terrein van de financiële markten aan de hand van de thema’s:

  • een solide financiële sector. Transparantie, kapitaal- en solvabiliteitseisen voor banken en verzekeraars, verbreding van het toezicht op het financiële systeem en crisismanagement;
  • versterking positie van de consument en gedrags- en cultuurverandering in de financiële sector. Provisieverbod, productontwikkeling en Kifid;
  • versterking institutioneel kader. Europees toezicht en openheid in de uitvoering van het toezicht.

Daarnaast wordt specifiek ingegaan op beloningen aan de hand van de rapporten van de Monitoring Commissie Code Banken en van De Nederlandsche Bank (DNB) over naleving van het beloningsbeleid door financiële instellingen.
Tot slot geeft de minister een update van het eerder dit jaar gepresenteerde “Actieplan financiële sector”, het nationaal en Europees wetgevingsprogramma financiële markten en zijn reactie op de wetgevingsbrieven van DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).