Staatssecretaris Atsma en Bleker bezoeken deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden

Staatssecretaris Joop Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hebben vandaag een werkbezoek gebracht aan Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. De regio Rijnmond-Drechtsteden is één van de regionale deelprogramma’s van het Deltaprogramma. Het doel van het programma is zowel het borgen van de waterveiligheid voor de lange termijn en het scheppen van de randvoorwaarden voor duurzame zoetwatervoorziening, als bijdrage aan een duurzame en vitale ruimtelijke ontwikkeling. 

Staatssecretaris Atsma bezocht in het kader van waterveiligheid Dordrecht waar hij zich op de hoogte liet stellen van de plannen die worden ontwikkeld voor de Voorstraat. De Voorstraat ligt een halve meter lager dan andere dijken op het eiland. De monumentale panden langs de Voorstraat maken ophoging echter vrijwel onmogelijk of ten minste zeer kostbaar en ingrijpend.

Staatssecretaris Bleker bezocht in Gouda het zoetwaterinlaat Rijnland. Nu al verzilt het inlaatpunt bij Gouda eens in de tien jaar zo ernstig dat inname niet mogelijk is. In 2050 gebeurt dit waarschijnlijk zo vaak dat het water niet meer bruikbaar is. Het streven is daar ruim voor 2050 een oplossing voor te vinden. Want in 2050 is de vraag naar zoet water verdubbeld, met name door toenemende verdamping en zoute kwel. Bij bevolkingstoename en economische groei zal de watervraag extra toenemen.

Namens minister Schultz van Haegen bracht directeur-generaal Ruimte en Water, Chris Kuijpers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, een bezoek aan de Kop van Feijenoord. Dit bezoek stond in het teken van de ruimtelijke ontwikkeling en de opgaven in buitendijkse gebieden.

Ten slotte waren de bewindslieden te gast bij burgemeester Aboutaleb, de voorzitter van de stuurgroep van Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden. Hier gingen zij in gesprek met stuurgroepleden en deltacommissaris Wim Kuijken over onder meer de waterveiligheidsopgaven voor de regio Rijnmond-Drechtsteden.

Het bezoek is georganiseerd op initiatief van deltacommissaris Kuijken.

Het Deltaprogramma – een nieuw deltaplan- is een nationaal programma. Rijksoverheid, provincies en waterschappen werken hierin samen met inbreng van de maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.  Het doel is om Nederland ook voor de volgende generaties te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater.