Hillen ontsteld door meer inzet huurlingen in gewapende conflicten

Minister van Defensie Hans Hillen reageerde vandaag geschrokken op een rapport van de Verenigde Naties. Daarin staat dat het afgelopen jaar een alarmerende opleving heeft laten zien in de inzet van huurlingen in gewapende conflicten.

Hillen onderschrijft de bezorgdheid van de VN-experts over de tendens bij regeringen en commerciële instellingen om steeds vaker private beveiligingsbedrijven in te zetten. Zelf pleit hij al langer voor grote terughoudendheid bij het inschakelen van private beveiligers, zoals bijvoorbeeld op koopvaardijschepen.

In het VN-document staat dat huurlingen in Ivoorkust en Libië betrokken zouden zijn geweest bij martelingen, verkrachtingen, standrechtelijke executies en willekeurige arrestaties. "Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden, maar het geweldsmonopolie ligt niet voor niets bij de overheid", aldus Hillen. Volgens hem is het moeilijk uit te leggen dat landen aan de ene kant moeten bezuinigen op de defensiebudgetten, terwijl aan de andere kant steeds meer geld naar de particuliere 'gewapende' sector gaat. Hij zou liever zien dat deze geldstroom ten goede komt aan de Defensiebudgetten zodat dergelijke taken voorbehouden blijven aan de zwaardmacht. "Alleen als het primaat van gebruik van geweld bij de overheid ligt kunnen we de inzet niet alleen reguleren, maar ook juridisch en democratisch controleren. Alleen dan kun je voorkomen dat er een escalatie plaatsvindt."

Hillen zal het onderwerp agenderen voor de eerstvolgende NAVO- en EU top.