Nederland op de bres voor keuzes omtrent seksuele gezondheid

Hechte samenwerking met Nederlandse NGO’s is essentieel om ervoor te zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden vrije en verantwoorde keuzes kunnen maken over hun kindertal en seksualiteit. Dit zei staatssecretaris Knapen woensdag toen hij de NGO’s ontving die samen de ‘Unite for Body Rights’ alliantie vormen.

‘Het passeren van de magische grens van 7 miljard wereldburgers is een goed moment voor reflectie,’ zei Knapen. ‘Meer dan ooit ben ik overtuigd van de noodzaak om vrouwen, mannen en jongeren daadwerkelijk in staat te stellen hun eigen keuzes te maken omtrent seksuele gezondheid. Het is niet alleen een mensenrecht, maar het draagt ook nog eens bij aan mijn andere speerpunten: verbetering van de voedselzekerheid, water en vrede en veiligheid. Nederland heeft meerwaarde op dit terrein te bieden omdat we onze nek uit durven steken en omdat er in Nederland veel expertise is met een pragmatische en effectieve aanpak. Die meerwaarde willen we inzetten door samen met de NGO’s op te trekken in de partnerlanden en op het internationale vlak.’

Dit thema, in het jargon seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), is één van de vier prioriteiten in het ontwikkelingsbeleid van staatssecretaris Knapen. Voor 2012 heeft Nederland 337 miljoen euro gereserveerd voor SRGR, de bestrijding van HIV/Aids en ondersteuning aan gezondheidssystemen. In de komende jaren wordt een groeiend deel van het budget van ontwikkelingssamenwerking aan SRGR besteed.

Daarnaast krijgt de alliantie ‘Unite for Body Rights’ 45 miljoen euro voor de periode 2011-2015 om samen te werken met lokale partnerorganisaties op dit terrein.  De alliantie bestaat uit Rutgers WPF, AMREF Flying Doctors, SIMAVI, Dance4Life en CHOICE. Over de samenwerking met NGO’s zei Knapen verder: ‘Ik streef naar complementariteit: sommige dingen kunnen alleen of het beste gedaan worden door NGO’s, andere zaken horen thuis in het domein van de overheid, op weer andere terreinen kan het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen. Door goed samen te werken vanuit onze verschillende rollen kunnen we meters maken’.