Terugkomst AWACS markeert einde NAVO-operatie Libië

Met de terugkomst van de laatste 2 AWACS-vliegtuigen is de NAVO-operatie Unified Protector in Libië ten einde. De vliegende commandocentra landden gisteren op NAVO-airbase Geilenkirchen in Duitsland. Aan boord waren onder anderen 3 Nederlandse militairen die deel hebben genomen aan de laatste vluchten van de operatie.

“Ik ben blij om weer terug te zijn en opgelucht dat het er opzit”, vertelt tactical director majoor Corné. Als verantwoordelijke voor de tactiek heeft hij de missie als zwaar ervaren. “Het was vaak erg druk in de lucht en de AWACS stuurt alles en iedereen aan. Maar ik ben trots op hoe de operatie is verlopen. Dit is waar je voor traint.”

Exact om 0.00 uur in de nacht van 31 oktober op 1 november zat de laatste vlucht van de AWACS (Airborne Warning And Control System) er op. Als vliegend commandocentrum coördineerde de AWACS al het vlieg- en scheepvaartverkeer rond Libië. In totaal maakten de ingezette toestellen, waaronder 4 van de NAVO, 2125 vlieguren.

"Een van de beste ooit"

Na de landing werden de NAVO-militairen onthaald door familie en collega’s. De commandant van de eenheid, de Amerikaanse generaal-majoor Stephan Schmidt sprak hen toe. “De hele operatie was niet mogelijk geweest zonder inzet van de AWACS. Dus jullie mogen trots zijn. Operatie Unified Protector was een van de beste operaties van de NAVO ooit. Unified Protector heeft het bestaansrecht van de NAVO weer bewezen.”

De NAVO-operatie stond in het teken van resolutie 1973 van de VN-veiligheidsraad, die het beschermen van de Libische burgers tot doel had. Unified Protector deed dat indirect door het handhaven van het vliegverbod en het controleren van het wapenembargo, maar ook direct bij aanvallen van Kadhafi’s troepen op burgers.