Ondernemen en innovatie

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Rijksoverheid stimuleert innovatie

De overheid stimuleert bedrijven die innovatieve producten ontwikkelen. Bijvoorbeeld via een belastingvoordeel, innovatiekrediet of subsidie. De Europese Unie (EU) heeft ook verschillende subsidieregelingen voor innovatie.

Extra geld voor innovatie

Het kabinet blijft in 2017 investeren in innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Dit staat in de begroting van het ministerie van EZ voor 2017. Het gaat om voorgenomen beleid. Dit betekent dat de Eerste en Tweede Kamer de plannen van het kabinet nog moeten goedkeuren.

Innovatie biedt kansen

Ondernemers kunnen met innovaties maatschappelijke problemen oplossen. Bijvoorbeeld voor:

  • het voedseltekort in de wereld;
  • de vergrijzing;
  • levensbedreigende ziektes.

Ook kunnen ondernemers met innovatie nieuwe markten aanboren. Ondernemers van innovatieve bedrijven zorgen voor economische groei en meer werkgelegenheid. De Rijksoverheid ondersteunt innovatief ondernemen daarom met geld. Daarmee kunnen ondernemers hun innovaties sneller op de markt brengen.

Investeren in topsectoren

Nederlandse innovatieve topsectoren behoren tot de wereldtop. Dit zijn sectoren waarin Nederland internationaal uitblinkt. De Rijksoverheid wil hun positie verder versterken. Het gaat om volgende 9 topsectoren:

Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI)

Overheid, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra werken met elkaar samen om de topsectoren nog sterker te maken. Dit doen zij in Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI). In deze TKI’s zoeken ze naar manieren om vernieuwende producten of diensten op de markt te brengen.

Rijk stimuleert innovatie in topsectoren

De Rijksoverheid stimuleert innovatie in de topsectoren op de volgende manieren:

  • Nationale iconen

    Elke 2 jaar kiest de Rijksoverheid nationale iconen. Dit zijn projecten en producten die laten zien dat Nederlandse innovaties bij de wereldtop horen. Nationale iconen dragen bij aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.
  • Innovatie estafette

    De Innovatie-estafette is een 2-jaarlijks evenement dat dient om innovatie te versnellen.Bij de Innovatie-estafette in het voorjaar van 2016 staat het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie centraal. Daarnaast is Innovatie-estafette een netwerk. Het bestaat uit 3.000 vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Zij werken samen aan de innovaties en technologische doorbraken.
  • Volg Innovatie

    Volg Innovatie is een database. Het laat zien hoeveel het ministerie van Economische Zaken (EZ) uitgeeft aan de verschillende projecten.
  • Nationale wetenschapsagenda

    De Nationale Wetenschapsagenda van EZ bundelt de thema’s waar de wetenschap zich de komende jaren op richt. Wat zijn kansrijke uitdagingen voor de Nederlandse wetenschap? En hoe kan de wetenschap bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken? En hoe kan de wetenschap bijdragen aan economische kansen van innovatie?
  • Innovatie-attaché netwerk

    Het Innovatie Attaché Netwerk (IA-Netwerk) helpt Nederlandse bedrijven. De Innovatie Attachés werken vanuit ambassades en consulaten. Zij brengen Nederlandse innovatieve bedrijven in contact met partners in het buitenland. Bijvoorbeeld andere bedrijven of onderzoeksinstellingen.
  • Smart industry

    Doel van Smart industry is een sterkere industrie door gebruik van de nieuwste kennis over ict en technologie. Smart industry benut bijvoorbeeld de nieuwste technieken op het gebied van 3D printing, nanotechnolgie of robots.

Innovatief Toekomstfonds

Het kabinet stelt via het Toekomstfonds extra geld beschikbaar voor innovatieve MKB'ers. En voor belangrijk onderzoek voor toekomstige generaties. Het kabinet maakt hiervoor vanaf 2018 jaarlijks € 5 miljoen vrij. Het Toekomstfonds heeft een startkapitaal van € 200 miljoen.

In 2017 wordt onderzocht of het Toekomstfonds goed werkt. In 2020 volgt een evaluatie van de werking van het gehele fonds.

WBSO: fiscale regeling voor research en development (R&D)

Bedrijven kunnen de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten verlagen via de WBSO.

De Rijksoverheid. Voor Nederland