Effectievere inzet voorwaardelijke sancties vergroot veiligheid

Rechters kunnen straks meer maatwerk leveren als zij een voorwaardelijke straf opleggen en het openbaar ministerie kan veroordeelden direct aanhouden en insluiten als zij de aan hun straf verbonden bijzondere voorwaarden aan hun laars lappen. Dit blijkt onder meer uit het wetsvoorstel voorwaardelijke sancties van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven waarmee de Eerste Kamer heeft ingestemd en waarin een lijst met bijzondere voorwaarden is opgenomen met het oog op effectief reclasseringstoezicht. De maatregelen zijn onderdeel van het beleid van de bewindslieden om Nederland veiliger te maken.

Een gespecificeerde voorwaarde geeft zowel de veroordeelde als de reclassering duidelijkheid welke voorwaarde moet worden nageleefd en welke verplichtingen daaruit voortvloeien. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het volgen van een gedragstraining en het ondergaan van een behandeling, maar ook de het opleggen van een straatverbod, een contactverbod, meldingsplicht of een alcoholverbod. Bij overtreding van de voorwaarde grijpt het openbaar ministerie in en belandt de veroordeelde achter de tralies in afwachting van het oordeel van de rechter. 

Een tweede wetsvoorstel bevat een nieuwe sanctiemogelijkheid voor de rechter. De rechter kan een gebiedsverbod, een contact­verbod of een meldplicht opleggen in alle gevallen waarin hij oordeelt dat een dergelijke gerichte vrijheidsbeperking gewenst is. Hiermee kan worden voorkómen dat de verdachte opnieuw een strafbaar feit pleegt of zich naar bepaalde personen toe zal misdragen. Houdt de veroordeelde zich niet aan de maatregel dan volgt vervangende hechtenis.

Tot slot stemde de Eerste Kamer ermee in dat een taakstraf niet meer kan worden opgelegd voor ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Ook als een veroordeelde binnen vijf jaar nadat hem een taakstraf is opgelegd weer een misdrijf pleegt, kan hij niet opnieuw worden bestraft met een taakstraf. De taakstraf is in de visie van het kabinet alleen een geschikte straf voor lichte strafbare feiten.