Gerard Erents extern toezichthouder bij woningcorporatie WSG

Minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stelt de heer G. (Gerard) Erents aan als extern toezichthouder bij Woningstichting Geertruidenberg (WSG). De corporatie, die met financiële problemen kampt, moet van de minister binnen een week een saneringsaanvraag indienen bij het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) en voor 1 juni 2012 een saneringsplan opstellen. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De heer Erents was eerder bestuurder bij diverse corporaties. Bij WSG gaat hij erop toezien dat de corporatie de aanwijzing van de minister opvolgt. De toezichthouder heeft ook instemmingsrecht bij zaken die voortvloeien uit het saneringsplan en bij belangrijke financiële beslissingen.

De minister oordeelt dat de voormalige directeur-bestuurder teveel risico’s heeft genomen en dat de Raad van Toezicht, die inmiddels deels is teruggetreden, daarbij onvoldoende tegenwicht bood. WSG heeft  veel grondposities en koopwoningen die slecht verkopen. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) wilde nog tot 1 december borg staan voor de financieringslasten op  voorwaarde dat de corporatie naar een oplossing zocht, zoals bijvoorbeeld een fusie.  Dat is niet gelukt. Om acute liquiditeitsproblemen te voorkomen moet WSG van de minister een saneringsaanvraag indienen bij het CFV.

Voor 1 juni 2012 moet WSG een saneringsplan bij het CFV indienen met daarin onder meer een verkoopplan voor de grondposities en de koopwoningen.  Of daadwerkelijk saneringssteun moet worden uitgekeerd staat nog niet vast. Er is voldoende vermogen ten opzichte van de leningen, maar als dat vermogen niet voldoende liquide wordt gemaakt door verkoop van bezit, is er onvoldoende geld om de rente op de leningen te betalen. Bij voldoende opbrengst kan de sanering zonder financiële steun van het CFV worden afgerond.