Rutte: Nederland zet zich in voor goede uitkomst Europese top

Nederland stelt alles in het werk om volgende week tijdens de Europese top over de problemen in de eurozone tot een goede uitkomst te komen. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

INLEIDEND STATEMENT
RUTTE
In de ministerraad vandaag verslag uitgebracht over het bezoek aan de VS, samen met Uri Rosenthal. Het was een nuttig en vruchtbaar bezoek. De relaties tussen Nederland en de VS zijn uitstekend. Dat geldt natuurlijk voor politieke kwesties, het Midden-Oosten en de naderende top van de NAVO volgend jaar in Chicago, maar het geldt zeker ook voor de economie. Op dit moment zijn in Amerika 625.000 Amerikanen aan het werk dankzij Nederlandse investeringen. En omgekeerd zijn er in Nederland 225.000 mensen aan het werk dankzij investeringen van Amerika in Nederland. En Amerika investeert meer in Nederland dan het investeert in Brazilië, Rusland, India en China bij elkaar. Dus het laat wel zien hoe belangrijk die trans-Atlantische handelsrelaties zijn. We hebben in het gesprek ook stilgestaan bij de ontwikkelingen in de eurozone, uiteraard ook van groot belang hoe dat loopt voor de Amerikaanse economie, zeker relevant. We hebben met elkaar de noodzaak vastgesteld van een spoedige, goede besluitvorming.

De Europese Raad van volgende week is daarvoor natuurlijk van groot belang. Daar ging ook een ander deel van de vergadering vandaag over. We hebben natuurlijk uitvoerig stilgestaan bij die naderende top van volgende week donderdag/vrijdag. Gisteren is er een rede gehouden door de Franse president. Er is vandaag een toespraak gehouden in de Bondsdag door de Duitse bondskanselier.

Ik heb zelf de afgelopen dagen veel gebeld met deze zelfde Sarkozy en Merkel, maar ook met Barroso, Van Rompuy en ook met Cameron. En ik ga maandag naar Rome om een eerste gesprek te hebben met mijn nieuwe Italiaanse collega Monti en maandagmiddag doorreizend naar Stockholm voor een gesprek met Reinfeldt, de premier van Zweden. U zult zeggen: waarom Zweden? Want dat is geen lid van de eurozone. De Nederlandse politiek is erop gericht om binnen Europa onze belangen zo goed mogelijk te bedienen, ook door zeer goede contacten met Parijs en Berlijn, maar we hechten er ook zeer aan om de contacten met Londen en Stockholm goed te houden, omdat dat landen zijn die groei georiënteerd zijn. Die lid zijn van de 27, niet van de 17, maar wel van de 27. En het is van groot belang dat zij zich comfortabel voelen bij besluitvorming van de 17, niet het gevoel hebben dat ze wegdrijven, maar dat ze helemaal onderdeel zijn van de EU. Onze inzet kent u. Het versterken van de begrotingsdiscipline, het werken aan het versterken van de kracht van de EFSF, een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds. Die punten zal ik ook de komende dagen in mijn gesprekken met de Europese collega's onder de aandacht brengen en ook in de aanloop naar de top van volgende week donderdag en vrijdag. Nederland doet er alles aan om te werken aan een goede uitkomst en levert daarvoor ook een constructieve bijdrage.

In aanloop naar de Europese Raad van 8 en 9 december 2011 heeft minister-president Rutte deze week contact gehad met verschillende Europese leiders, onder wie de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel.

Volgende week zet hij de gesprekken met zijn Europese collega's voort. Op maandag 5 december ontmoet hij premier Monti in Rome en premier Reinfeldt in Stockholm.

De inzet van Nederland is: versterking van de begrotingsdiscipline, vergroting van de slagkracht van de Europese Faciliteit voor Financiële Stabiliteit (EFSF) en een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds.

Rutte benadrukt dat de Europese samenwerking zich niet beperkt tot de euro. Nederland vindt het belangrijk dat ook niet-eurolanden als Zweden en het Verenigd Koninkrijk, die net als Nederland gericht zijn op groei, betrokken zijn bij de besluitvorming.

Besluiten ministerraad

De ministerraad besloot op 2 december het spreekrecht in de rechtzaal te verruimen voor slachtoffers en nabestaanden. Ook is de ministerraad akkoord gegaan met een nieuw telefoonnummer waar mensen vanaf juli 2012 terecht kunnen met vragen over de Rijksoverheid: nummer 1400. Laetitia Griffith, oud-Kamerlid voor de VVD, wordt benoemd tot staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State.