Uitreiking certificaten aan de eerste 35 agenten van de dierenpolitie

Toespraak door Minister Opstelten tgv uitreiking certificaten aan de eerste 35 agenten van de dierenpolitie. Apeldoorn, Politieacademie, 2 december 2011

Dames en heren,

Vandaag is een heuglijke dag! Wij zijn hier bijeen om de eerste certificaten uit te reiken aan de politiemannen en –vrouwen die met succes, hier aan de Politieacademie, de opleiding Opsporing en handhaving in het kader van dierenwelzijn hebben afgerond. Daarmee kunnen de eerste medewerkers van de Dierenpolitie daadwerkelijk aan de slag! Iets meer dan een jaar geleden hebben we dit aangekondigd in het Regeerakkoord; vandaag wordt het realiteit. Dat is een mooi succes!

Die eerste lichting vormt natuurlijk nog maar het begin. Echter, juist omdat het de eerste daadwerkelijke dierenagenten gaat, lijkt het me een mooi, historisch moment om bij stil te staan. Bij de Politieacademie draait de opleiding – ietwat aangepast, op basis van de eerste evaluatie – inmiddels op volle toeren. Ik heb begrepen dat een deel van de studenten die op dit moment in opleiding zijn hier vandaag ook aanwezig is! Ook zij ronden hun opleiding nog dit jaar af. Dat alles heeft tot gevolg dat er eind 2011 zelfs méér dan 125 dierenagenten operationeel zijn, namelijk 131. 

Dat betreft 113 dierenagenten uit de nieuwe opleiding, acht uit de eerste, inmiddels bijgestelde, opleiding en tien medewerkers van het meldnummer 144 bij het Korps Landelijke Politiediensten. Eind 2014 zal de volledige formatieve sterkte van 500 medewerkers Dierenpolitie zijn bereikt.

Wat gaat de Dierenpolitie allemaal doen? Dat hebben we netjes vastgelegd in een tweetal convenanten, die we op 24 oktober met alle betrokken partijen hebben ondertekend: het Convenant Samenwerking Dierenhandhaving en het Convenant Dierenhulpverlening. 

Rode draad in dit geheel is dat we door de inzet van gespecialiseerde Dierenagenten verwaarlozing en mishandeling van dieren en andere vormen van dierenleed beter en effectiever gaan aanpakken. Ook werken we aan verbetering en professionalisering van het netwerk van dierenhulpverlening. Sinds 15 november is het speciale alarmnummer “144-red een dier” in de lucht. Wie dit nummer belt, kan ervan uitgaan dat zijn of haar melding over  dierenleed snel en adequaat de juiste opvolging krijgt. 

Maar, dames en heren, al zijn we hier vandaag bijeen om de eerste dierenagenten hun certificaat uit te reiken – opnieuw een belangrijke mijlpaal op weg naar een goede, professioneel opererende Dierenhandhaving en Dierenhulpverlening - we zijn er uiteraard nog niet.

  • Wat het meldnummer “144, red een dier” betreft: dat nummer voorziet duidelijk in een behoefte. In de eerste twee weken na de openstelling op 15 november is het meldnummer al ongeveer duizend keer per dag gebeld! Toch zijn nog niet alle burgers goed bekend met het nummer. Daar moet dan ook nog iets aan gebeuren! Begin 2012 gaan we het meldnummer breed onder de aandacht brengen via een landelijke publiekscampagne. “144, red een dier” moet echt een begrip worden – iets waar elke Nederlander meteen aan denkt, als hij ziet dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt.
  • Zoals gezegd: er komen in totaal 500 dierenagenten die voor de volle 100% zijn vrijgesteld voor hun taak. Die 500 dierendienders worden evenredig verdeeld: voorlopig over de 25 politieregio’s en straks over de tien regio’s van de nieuwe Nationale Politie. De kwartiermaker Nationale Politie zal hiermee rekening houden bij de verdere uitwerking van zijn voorstellen.
  • Verder hebben we de introductie van de Dierenpolitie aangegrepen om de strafeis voor zwaardere vormen van dierenmishandeling aan te scherpen. Als er sprake is van letsel, of als het dier als gevolg van de mishandeling is overleden, kan de dader sinds 1 oktober van dit jaar rekenen op een zwaardere straf. Ook kan de reclassering gevraagd worden rapport op te maken. Vooral als het gaat om een delict dat leidt tot grote maatschappelijke verontwaardiging, of dat is begaan vanuit wrede, sadistische motieven.

Dames en heren, ik denk dat we met recht trots mogen zijn op wat we hier vandaag neerzetten. De hoofdrolspelers, de dieren zelf, zal het grotendeels ontgaan – al blijft dat uiteraard gissen. Maar of ze het nu beseffen of niet, hun welzijn zal er absoluut bij gebaat zijn. 

Dan is nu het grote moment aangebroken: de uitreiking van de certificaten en politiespelden aan de eerste lichting agenten van de Dierenpolitie. Ja, laat dat nog maar eens goed tot u doordringen: u behoort tot de eersten van een nieuwe specialisatie bij de politie! Met u krijgt de politiële aanpak van dierenverwaarlozing en dierenmishandeling echt een forse, nieuwe - en structurele – impuls. Daar mag u beslist trots op zijn! 

Een speciaal woord van dank lijkt me hier op z’n plaats voor de eerste groepen studenten, de hondengeleiders. Mede dankzij de waardevolle inzichten van deze pioniers hebben we de opleiding tot dierenagent voor de volgende lichtingen kunnen aanscherpen en verbeteren. Met die aangepaste opleiding zijn in oktober de nieuwe lichtingen studenten full swing aan de slag gegaan. Met als resultaat dat u hier nu – afgestudeerd en wel - voor me zit. U gaat nu als dierenagent de straat op! 

Daarmee gaat ook u een belangrijke pioniersrol vervullen, ditmaal binnen de korpsen. Dat is geen makkelijke taak, maar wel een die u is toevertrouwd! Op basis van uw ervaringen en die van uw collega’s van de volgende lichtingen, bekijken we begin 2012 of de opleiding verdere verbetering behoeft, zodat hij nóg beter is toegesneden op de dagelijkse praktijk van de dierenagent. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de Dierenpolitie er eind 2014 staat, 500 man sterk en goed toegerust! 

Een speciaal woord van waardering en dank wil ik hier ten slotte nog richten tot Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV. De afgelopen jaren heeft hij zich een gepassioneerd en onvermoeibaar pleitbezorger getoond voor de komst van de dierenpolitie. Het is dan ook mede aan zijn vasthoudendheid op dit dossier te danken, dat we hier vandaag staan, om met elkaar de start van de dierenpolitie te vieren!