Nederland investeert 16 miljoen euro in Afghaans landbouwonderwijs

Nederland steekt de komende drie jaar 16 miljoen euro in verbetering van het Afghaanse landbouwonderwijs. De Afghaanse Minister van Onderwijs, Farooq Wardak, en de Nederlandse ambassadeur in Kabul, Radinck van Vollenhoven, ondertekenden daarover vandaag een overeenkomst. Een van de afspraken is de oprichting van een nationaal opleidingsinstituut.

Tachtig procent van de Afghaanse bevolking leeft van de landbouw. Tegelijkertijd is een derde van de bevolking permanent afhankelijk van voedselhulp. Afghanistan is een van de 15 partnerlanden in het nieuwe ontwikkelingsbeleid van staatssecretaris Knapen dat onder meer focust op het verbeteren van voedselzekerheid.

Het Nationaal Opleidingsinstituut voor Landbouwonderwijs, dat met de Nederlandse bijdrage wordt opgezet, gaat bestaande en toekomstige landbouwonderwijsdocenten opleiden. Daarnaast worden voor zowel dit opleidingsinstituut als voor alle middelbare landbouwscholen en colleges relevante marktgerichte curricula en lesmethoden ontwikkeld. De Wageningen University en Research (WUR) is de uitvoerder van het programma. Ook wordt intensief samengewerkt met verschillende andere Nederlandse kennisinstituten.