Scherpere eisen vakbekwaamheid pensioenadviseurs

Pensioenadviseurs moeten vanaf 1 januari 2012 voldoen aan scherpere vakbekwaamheidseisen. Dat staat in het Wijzigingsbesluit financiële markten 2012. Uit onderzoek van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), in opdracht van het ministerie van Financiën, is naar voren gekomen dat de eisen onvoldoende waren om het gewenste minimum niveau van vakbekwaamheid te realiseren.

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van alarmerende onderzoeksresultaten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Een paar belangrijke wijzigingen zijn:

  • het inventariseren van de financiële positie van de werkgever
  • meer aandacht voor de impact van een CAO of bestaande pensioenvoorziening op het advies
  • meer nadruk op de elementen competenties en vaardigheden. Kennis alleen is niet voldoende
  • introductie van het aandachtsgebied professioneel gedrag
  • kennis van risicomanagement

Door de verscherpte vakbekwaamheidseisen voor pensioenadviseurs worden zij beter dan tot nu toe in staat gesteld passend te adviseren.
Financiële dienstverleners die zich vanaf 1 januari 2012 bezighouden met advisering in pensioenverzekeringen en premiepensioenvorderingen zullen moeten voldoen aan de nieuwe verscherpte vakbekwaamheidseisen..Dienstverleners die zich op 1 januari 2012 wel al bezighielden met dergelijke advisering hebben tot 1 januari 2014 de tijd om aan de nieuwe voorwaarden te gaan voldoen.