Maximum voor inkomens publieke en semipublieke sector

De beloning van bestuurders en hoogste leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector wordt wettelijk aan een maximum gebonden. Voor de publieke sector betekent dit dat de inkomens maximaal 130% van het salaris van een minister mogen bedragen, plus de onkostenvergoeding en het werkgeversdeel van het pensioen.

Dit staat in het wetsvoorstel Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) waarmee de Tweede Kamer op dinsdag 6 december 2011 heeft ingestemd. Voor topambtenaren bij het Rijk geldt de WNT-norm al.

Overgangsrecht

Vanaf 1 januari 2013 moeten de alle salarissen van nieuwe topfunctionarissen voldoen aan de WNT. Voor de bestaande contracten en aanstellingen geldt een overgangsregeling.  De gemaakte salarisafspraken blijven daarbij nog vier jaar gelden. Hierna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd. Een verlenging, nieuwe aanstelling of overeenkomst moet vanzelfsprekend wél aan de WNT te voldoen. Wijzigingen in aanstellingen en overeenkomsten in de periode tussen aanvaarding van de wet op 6 december 2011 en inwerkingtreding op 1 januari 2013 vallen niet onder het overgangsrecht. Als deze wijzigingen in strijd zijn met de WNT, kunnen deze onder omstandigheden ongedaan worden gemaakt.