Ad Melkert kandidaat voor de functie van Directeur-Generaal van de ILO

Nederland draagt de heer Ad Melkert voor als kandidaat voor de functie van Directeur-Generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Hiertoe heeft het kabinet op advies van ministers Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Rosenthal van Buitenlandse Zaken besloten. Dit besluit is genomen in goed overleg met de Nederlandse sociale partners en zij steunen de kandidaatstelling. 

De ILO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties waarvan 183 landen lid zijn. De ILO formuleert en bevordert naleving van internationale verdragen, zoals het recht op vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen en het verbod op discriminatie, dwang- en kinderarbeid. Het is de enige VN-organisatie waarin landen niet alleen door overheden worden vertegenwoordigd, maar ook door vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.

De huidige directeur-generaal van de ILO, de Chileen Juan Somavía, legt zijn functie op 30 september 2012 neer.

Nederland ziet in Ad Melkert een uitstekende kandidaat om Somavía op te volgen. Melkert heeft in zijn loopbaan bewezen de sociale dialoog een warm hart toe te dragen en in staat te zijn bruggen te slaan tussen de belangen van overheden, werkgevers en werknemers. Hij heeft daarnaast aangetoond kennis van zaken te hebben op het gebied van economische en sociale ontwikkeling en in staat te zijn om grote, internationale organisaties efficiënt te leiden.

Ad Melkert was van 1994 tot 1998 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met een veelheid aan beleidsinitiatieven legde hij de basis voor een sterke daling van de werkloosheid eind jaren '90. Hij leidde jaarlijks de Nederlandse overheidsdelegatie naar de Internationale Arbeidsconferentie en organiseerde in 1997 een grote internationale conferentie tegen kinderarbeid. Deze conferentie stond aan de wieg van het ILO verdrag tegen de ergste vormen van kinderarbeid.

Voor en na zijn ministerschap was Ad Melkert lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Vanaf 1998 was hij fractievoorzitter en later lijsttrekker voor de verkiezingen van 2002. In 2002 werd hij benoemd tot bewindvoerder bij de Wereldbank. Van 2006 tot 2009 was hij Associate Administrator bij het Development Programme van de Verenigde Naties (UNDP). Van juli 2009 tot september 2011 diende Melkert als Speciaal Gezant van de Secretaris-generaal van de VN en was hij hoofd van de VN-missie in Irak.

De verkiezing vindt op 28 mei 2012 in Genève plaats aan de vooravond van de Internationale Arbeidsconferentie.