Meer geld voor jeugdbescherming

Staatssecretaris Teeven verhoogt de werktarieven voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering jaarlijks met 17,5 miljoen euro. In ruil daarvoor vraagt de staatssecretaris een verbeterslag in de bedrijfsvoering van de bureaus jeugdzorg. Deze afspraken is Teeven overeengekomen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de stadsregio’s, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Naast de 17,5 miljoen euro die Teeven de komende jaren beschikbaar stelt, worden de tarieven over 2011 met terugwerkende kracht met 7,5 miljoen euro verhoogd. Bovendien wordt de 5 procent efficiencymaatregel waar de bureaus jeugdzorg (BJZ’s) aan zouden moeten voldoen, tot 2014 uitgesteld. Ook worden de tarieven met ingang van 2012 met 6,6 miljoen euro additioneel verhoogd voor voogdij, samenloop, gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) en nazorg. Op deze manier komt Teeven tegemoet aan het verzoek van de bureaus de financiële problematiek aan te pakken. 

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer komt naar voren dat er een forse verbeterslag nodig is in de bedrijfsvoering en administratie van de BJZ’s, de aansturing en het toezicht. Daarnaast dient de administratie van de bureaus binnen twee jaar op orde te zijn. Na twee jaar volgt er een evaluatie. Indien de verbeteringen dan niet gerealiseerd zijn, zal dit na 1 januari 2014 financiële consequenties hebben voor de uitgestelde 5 procent efficiency maatregel danwel het tarief.