Rutte na Europese Raad: 'Zeer belangrijke stappen vooruit gezet'

Na afloop van de Europese Raad zegt minister-president Rutte tevreden te zijn over de bereikte resultaten: 'Er zullen zoveel mogelijk automatische sancties komen' voor landen die zich niet aan de regels van het Stabiliteits- en Groeipact houden.

De minister-president maakt tijdens zijn persconferentie bekend dat 26 van de 27 EU-landen met elkaar een verdrag zullen sluiten om de versterkte begrotingsdiscipline te realiseren. Door de commissaris voor begrotingstoezicht opgelegde sancties kunnen alleen nog met een gekwalificeerde meerderheid door de Europese Raad worden teruggedraaid. 'Het is niet zo dat met een gezellig onderonsje tussen landen zomaar iets geregeld kan worden', aldus Rutte.

Rutte onderstreept dat het Verenigd Koninkrijk nauw betrokken moet blijven bij besluitvorming over de interne markt: 'Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat discussies over de gemeenschappelijke markt plaatsvinden op het niveau van de 27.'

Daarnaast zijn de staatshoofden en regeringsleiders onder andere overeengekomen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van extra geld te voorzien en het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) in juli 2012 vervroegd in werking te laten treden.

Tot slot herhaalt minister-president Rutte dat Nederland zeker wil zijn Roemenië en Bulgarije alle afspraken over de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit geïmplementeerd hebben, voordat zij toe kunnen tot de Schengen-zone.

Verklaring staatshoofden en regeringsleiders eurozone

Conclusies Europese Raad

Video persconferentie Rutte na eerste deel van de Eurotop