‘Bedrijven moeten ook over de grens verantwoord ondernemen’

Bedrijven moeten ook in het buitenland hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat mensenrechten gerespecteerd moeten worden. Die oproep deed minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 12 december 2011 op een conferentie van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie in Den Haag.

Altijd internationale regels in acht nemen

'Hoewel niet in elk land westerse normen gelden of worden nageleefd, moeten bedrijven altijd internationale regels in acht nemen' aldus minister Verhagen.'Dat betekent bijvoorbeeld dat mensenrechten door iedereen overal gerespecteerd moeten worden.'

OESO-richtlijnen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft dit jaar duidelijke richtlijnen gemaakt over de verantwoordelijkheden die bedrijven hebben. De richtlijnen stellen dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de hele keten - dus ook over de manier waarop hun toeleveranciers te werk gaan.

Voorwaarde

‘De nieuwe OESO-richtlijnen zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen ongelijkheid. Daarom hanteert het kabinet ze ook als voorwaarde voor regelingen voor het stimuleren van economische groei in ontwikkelingslanden. Ambassades ontvangen bijvoorbeeld extra geld om mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. In een globaliserende wereld hebben bedrijven minstens evenveel invloed als overheden.’

Oneerlijke concurrentie voorkomen

De richtlijnen gaan naast mensenrechten ook over arbeidsrechten, milieu, corruptiebestrijding en consumentenbelangen. Ze zijn bedoeld om oneerlijke concurrentie te voorkomen door bedrijven die het met hun verantwoordelijkheid niet zo nauw nemen.