Mensenrechten ook verantwoordelijkheid van bedrijven en maatschappelijke organisaties

‘In de geglobaliseerde wereld waarin we leven, hebben bedrijven en maatschappelijke organisaties zeker zoveel invloed als regeringen. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.’ Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vandaag in een toespraak bij de conferentie ‘Business Conduct in a Global Context’. ‘Je kunt vrijheid en welvaart – de twee belangrijkste pijlers van de Nederlandse buitenlandse politiek – niet los van elkaar zien’, aldus Knapen.

Knapen onderstreepte het belang van het raamwerk opgesteld door professor John Ruggie, oud VN-speciaal vertegenwoordiger mensenrechten en bedrijfsleven bij de Verenigde Naties. Het Ruggie Framework wijst bedrijven en maatschappelijke organisaties op hun verantwoordelijkheid om mensenrechtenkwesties tijdig te onderkennen en slachtoffers toegang te geven tot (juridische) bijstand.

De Nederlandse ambassades zijn zeer actief op het gebied van economische diplomatie, het bevorderen van het Nederlandse handelsbelang in het buitenland. Mensenrechten spelen hierin een cruciale rol.