Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties scoren goed op energie-efficiëntie

De 12 Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) zijn energie-efficiënt bij het verbranden van afval en mogen zich binnenkort ‘installatie voor nuttige toepassing’ noemen. Hierdoor worden ze een aantrekkelijker partner voor bedrijven en overheden in binnen- en buitenland die een hoogwaardige verwerking van niet-recyclebaar afval nastreven. Dit maakt staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag bekend tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Afvalbedrijven.

Atsma: ” "Afvalrecycling blijft voorop staan. We zitten nu op 80% en willen naar 83%. Daarmee staan we wereldwijd aan de top en dat willen we zo houden. Tegelijkertijd is het natuurlijk mooi dat we uit het restafval dat verbrand wordt, nog waarde in de vorm van energie weten te halen. Het feit dat alle Nederlandse AVI's ruimschoots aan de norm voor nuttige toepassing voldoen is een compliment voor de sector. Daarmee loopt u voorop. Daar voeg ik wel direct aan toe dat het een absolute voorwaarde is dat u de uitstoot tot een minimum beperkt. Nederland legt de emissielat hoog. Voor de Nederlandse afvalsector is het een uitdaging om aan het terugdringen van emissies maximaal bij te dragen."

Nuttige toepassing

Bij het verbranden van afval komt warmte vrij die gebruik kan worden om huizen te verwarmen, industriële processen van stoom te voorzien of om elektriciteit op te wekken. De Europese Commissie heeft bepaald dat afvalverbrandingsinstallaties die bij het verbranden van afval een bepaalde energie-efficiëntie realiseren de status ‘installatie voor nuttige toepassing’ verdienen. Uit recent onderzoek van Agentschap NL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat alle Nederlandse AVI’s boven de grenswaarde zitten die de Europese Commissie heeft vastgesteld. Dit betekent dat de 12 Nederlandse AVI’s zich ‘installatie voor nuttige toepassing’ mogen noemen.

Voordeel

Het recyclen van afval staat voorop, maar mocht dit niet mogelijk zijn, dan zullen overheden en bedrijven kiezen voor verbranding met een hoog energie rendement. Afvalverbrandingsinstallaties met de status ‘installatie voor nuttige toepassing’ zullen bij hen eerder in beeld komen. Voor Nederlandse overheden en bedrijven wordt dat nu dus eenvoudig, omdat alle Nederlandse AVI’s deze status krijgen. Voor buitenlandse overheden en bedrijven geldt dat zij nu gericht voor de Nederlandse AVI’s kunnen kiezen.

Wijziging status

De status van de Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties wordt officieel vastgelegd in het Landelijk afvalbeheersplan. Wijzigingen in dit plan worden echter pas in de eerste helft van 2012 doorgevoerd. Vooruitlopend hierop zullen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Agentschap NL relevante organisaties in binnen- en buitenland op de hoogte brengen van de aantrekkelijke statuswijziging van de Nederlandse AVI’s.

Tachtig procent van het afval wordt gerecycled, 16% van het afval wordt verbrand met energieterugwinning en 4% van het afval komt op stortplaatsen terecht. Nederland telt 12 AVI’s die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van 7 miljoen ton afval.