Ontwikkelingssamenwerking krijgt een meer en meer coördinerende rol bij aanpak mondiale uitdagingen

'Ontwikkelingssamenwerking behoort niet langer tot het monopolie van donorlanden en ontwikkelingsorganisaties. In een globaliserende en meer verweven wereld heeft OS meer en meer een coördinerende rol in het aanpakken van mondiale uitdagingen.' Dat zei staatssecretaris Knapen vandaag tijdens de afsluitende conferentie van het internationale onderzoeksproject ‘Tracking Development’.

Het onderzoeksproject maakte een vergelijking van ontwikkelingen in de vier Afrikaanse landen Nigeria, Kenia, Oeganda, en Tanzania, en vier landen in Zuidoost Azië: Indonesie, Maleisie, Cambodja, en Vietnam. Uit het onderzoek blijkt dat de sterke economische groei van de afgelopen decennia in Azië vooral kwam door goed macro-economisch beleid, economische vrijheden voor boeren en kleine ondernemers, en publieke uitgaven voor de armen. Zo ging over een langere periode ruim 20% van het nationale budget in deze landen naar de landbouwsector voor het verbeteren van irrigatie, transport infrastructuur en technologische innovatie. 'Het onderzoek geeft ook aan dat markten en overheden elkaar goed kunnen aanvullen en elkaar niet hoeven uitsluiten', aldus de staatssecretaris.

Het onderzoek Tracking Development is gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en werd uitgevoerd door onderzoekers van tien Nederlandse en buitenlandse instellingen onder regievan het Royal Netehrlands Institute of Southeast Asian and Carribean Studies (KITLV) en het African Studies Centre (ASC) uit Leiden.